Een dreun, een mokerslag … Gisteren omstreeks kwart voor tien kon je aan Geelse zijde een speld horen vallen na de 1-2 nederlaag tegen rechtstreekse concurrent Eendracht Aalst. Aan de overzijde werd carnaval duchtig verder gevierd door de talrijk opgekomen bezoekende supporters. Met nog zes wedstrijden te gaan en vier punten achterstand op de 14e in de stand, is wiskundig het behoud zonder barrages nog mogelijk, maar desalniettemin zal coach Bart Janssens de konijnenpoot van bondscoach wijlen Guy Thys moeten gaan lenen om mirakels te verrichten.

De Geelse entourage was er helemaal klaar voor, en had een recept uitgedokterd om het Aalsterse varkentje proper te wassen. Uit een ultieme test was gebleken dat de schouderblessure van doelman Jesse Bertrams nog niet voldoende hersteld was, waardoor Pieter Caubergh weer zijn opwachting maakte onder de Geelse lat. Jeroen Vanderheiden nam op de linkerflank de plaats in van Simon Van Geet, die een lichte enkelblessure had opgelopen op training. Jeanke Hoebregs (lichte hersenschudding), Nathan Nuyts (enkel), Marko Vardic (heup) en Christophe Martin-Suarez (ziek) waren terug paraat voor deze zespuntenmatch. De Geelse coach had bovendien nog een verrassing in petto want creatieve middenvelder Faysel Kasmi werd opgeofferd voor de meer offensief ingestelde Osah Bernardinho. In vergelijking met de inhaalmatch van vorige week tegen Rupel-Boom dropte de Aalsterse coach Van Renterghem Annys en Mbaye in zijn team voor Geenens en Vekemans.

De intenties van de tegenstander waren van meet af aan zeer duidelijk. Na vijf minuten had Eendracht Aalst al een handvol hoekschoppen bijeen gesprokkeld. Het Geelse middenveld liep onmiddellijk achter de feiten aan, want onder impuls van een gretige Van den Eynde waren de Ajuinen daar veel vinniger. ASV Geel mocht zich gelukkig prijzen dat het vizier van  Mitu in de tweede minuut nog niet goed stond afgesteld.

Een half uur lang vocht de thuisploeg met zichzelf, op zoek naar het juiste ritme. Positioneel had het zijn zaken helemaal niet op orde. Martin-Suarez stond op een eiland te voetballen omdat het middenveld veel te diep terug zakte. Panos Nakhid was – noodgewongen – vaak meer vlak voor de verdediging terug te vinden dan in steun van de centrumspits. En El Ansri had een horde waakhonden aan zijn been. Het was tekenend voor het spelbeeld dat blauwwit pas in de 20e minuut een eerste corner kon versieren. De kopbal van Lorenzo Matarrese miste echter de juiste richting. Doelman Geens van Aalst moest voor de eerste keer plat na 25 minuten wedstrijd op een schotje van Bernardinho. Drie minuten later knikte Mbaye een prima voorzet van De Coninck nipt naast. Aan de zijlijn riep Janssens zijn keel schor, want dit was absoluut niet wat het moest zijn.

In de 39e minuut  viel plots een Geels doelpunt uit de lucht, als een duiveltje uit een doosje. De Koker legde Fadel Gobitaka over de knie op het middenveld. Scheidsrechter Marnic Claes, die een onberispelijke match floot, gaf hiervoor een vrije trap. Gobitaka zette zichzelf achter de bal en gooide het leer in het pak. Martin Suarez en Nuyts konden net niet bij de voorzet, Hoebregs gelukkig wel en met een gemeten kopslag zette hij zijn team, tegen de gang van het spel in, op voorsprong: 1-0. Diezelfde Hoebregs kreeg enkele minuten later een gele kaart voor een duwfout op Van den Eynde.

De laatste vijf minuten voor de rust zagen we flarden terug van het combinatievoetbal dat coach Janssens wilde zien, maar het moest ongetwijfeld de eerste keer geweest zijn dat hij zich bij de rust zo boos had moeten maken bij een voorsprong van zijn team. Hetgeen de Geelse supporters voorgeschoteld kregen de eerste helft, was over het algemeen immers slappe koffie geweest.

Geen wijzigingen langs beide kanten bij aanvang van de tweede helft. Er was nauwelijks afgetrapt of ASV Geel kreeg al haar eerste waarschuwing. Na een niet voldragen blauwwitte aanval trapte De Coninck de bal wild naar voor. Nuyts miste zijn interceptie en Mitu ging met het leer aan de haal. Die lanceerde Mbaye, Matarrese tackelde de bal correct uit zijn voeten, maar de nummer 9 van Aalst kon de bal recupereren. Hij won vervolgens het duel van Vardic en zijn strakke voorzet werd door Binst hard binnen het kader gekopt. Caubergh had een knappe parade in huis en behoedde zijn team voor de gelijkmaker.

In de 7e minuut van de tweede helft kreeg ASV Geel de kans om op 2-0 voorsprong te komen. Na een knappe uitbraak van Gobitaka en dito voorzet werd de bal door Martin Suarez en het been van Van Hoevelen in hoekschop verwerkt. De perfect aangesneden corner van Bernardinho belandde bij de hoog opverende Vardic maar diens kopbal viel in de handen van de Aalsterse goalie, die perfect stond opgesteld.

Na 56 minuten ging Vardic neer na een pijnlijk kopduel met Annys. Hij kreeg het achterhoofd van de tegenstander tegen zijn slaap en was enkele minuten groggy. Na behandeling kon hij nog twintig minuten verder spelen maar de hinder werd te groot en een vervanging drong zich op. Matisse Thuys kwam in zijn plaats. Intussen had coach Van Renterghem na 60 minuten ook twee nieuwe krachten van de bank geroepen: Bounou en Vekemans in en Van den Eynde en Binst uit. De inbreng van Vekemans bleek een gouden zet want de nr. 24 stond amper 1 minuut tussen de lijnen toen hij een voorzet van Annys binnenkopte. De 1-1 was zeker niet onverdiend en had ASV Geel puur aan zichzelf te danken omdat er niet scherp genoeg werd verdedigd in deze fase.

Het zag er bovendien niet naar uit dat de thuisploeg de stand nog zou kunnen ombuigen. Eendracht Aalst had de wedstrijd onder controle en het was constant opletten voor een tweede tegentreffer. Na 73 minuten haalde Janssens Holly Tshimanga van de bank. Deze nieuwkomer, die tijdens de winterstop overkwam van het Oostenrijkse Klagenfurt en voordien zijn strepen verdiende in de jeugd van Racing Genk, maakte zijn debuut op De Leunen na weken van blessureleed en conditionele achterstand. Bernardinho mocht gaan rusten. Vijf minuten later opnieuw een wissel aan Geelse kant. Kasmi kreeg de opdracht om met zijn creativiteit de bezoekende poort  open te beuken in de plaats van Martin Suarez. Terzelfdertijd haalde Van Renterghem zijn trukendoos nog eens boven en wisselde Mbaye voor Gilis.

Ook deze Aalsterse vervanging bleek een voltreffer. In minuut 84 verslikte Thuys zich op rechts aan de zijlijn. Mataresse en Hoebregs waren blijven hangen na een hoekschop en plots stond de hele Geelse verdediging compleet uit positie.  Via Mitu kwam de bal bij Bounou. Diens crossball vloog in eerste instantie voorbij Vekemans. Vanderheiden moest naar binnen knijpen waardoor Gilis vrije baan had.  Met een strak schot in de korte hoek nam hij Caubergh te grazen. 1-2 en de thuisploeg stond plotseling voor een erg netelige situatie. Diezelfde Gilis gaf Kasmi direct na de aftrap een venijnige duw. Kasmi kwam slecht neer en bezeerde hierbij zijn schouder. Faysel moest enkele minuten naar binnen voor verzorging waardoor de thuisploeg tijdelijk even met 10 stond.

De moed zakte door deze late tegentreffer bij blauwwit in de schoenen en bijna kreeg het nog een derde goal om de oren toen De Koker na een mooie individuele actie de dwarsligger trof. Ook Sterckx versierde een mooie kans, maar Caubergh lag in de goeie hoek. Scheidsrechter Claes maakte na 93 minuten een einde aan een geladen match, die gewonnen werd door het team met de meeste grinta en de wil om te winnen.

Met deze nederlaag doet ASV Geel een slechte zaak in het klassement. Het ziet Knokke (gelijk tegen Thes) naderen tot op 2 punten en Aalst, Heist (gelijk tegen Seraing) en Dessel (gelijk tegen Virton) 4 punten uitlopen. Het resterende programma is bovendien niet van de poes met Deinze (uit), Dessel (thuis), Lierse (uit), RWDM (thuis), Knokke (uit) en Dender (thuis). Er is werk aan de winkel de komende weken.

ASV Geel speelde met: 25. Caubergh – 2. Nuyts – 3. Vardic  (77’ 19. Thuys) – 4. Matarrese – 6. El Ansri – 14. Nakhid – 16. Hoebregs – 17. Vanderheiden – 18. Bernardinho (73’ 9. Tshimanga) – 90. Martin Suarez (78’ 23. Kasmi).

Gele kaart:  42’ Hoebregs.

Doelpunten:  39’ 1-0 Hoebregs , 61’ 1-1 Vekemans, 84’ 1-2 Gilis.