De teerling is geworpen … Tot grote spijt van alle blauwwitte harten degradeert ASV Geel volgend seizoen naar de tweede amateurliga. Na een knotsgekke wedstrijd thuis tegen Dender, die eindigde op een voorhistorische 3-3, maakte het resultaat achteraf bekeken niets meer uit. KFC Dessel Sport en KSV Oudenaarde deden wat zij moesten doen, namelijk winnen waardoor eerstgenoemde door het oog van de naald kroop en het behoud kon afdwingen. De tweede viel in het vangnet van de eindronde voor het behoud en krijgt nog enkele extra wedstrijden op hun bord. Voor onze Zotten eindigt hiermee een sportief loodzwaar seizoen in mineur.

Door de gekende redenen moest men de A-kern van quasi nul terug opbouwen. Op de eerste training waren er slechts 7 spelers, waarvan het gros testers! Jonge spelers moesten in een ijltempo grote stappen zetten; sommigen waren hier snel mee weg, bij anderen duurde het wat langer. Het gevolg was een teleurstellende heenronde qua puntentotaal. Desalniettemin werd de ploeg van Bart Janssens overal geroemd door de tegenstander vanwege hun attractieve voetbal. Na de winterstop werden de nodige versterkingen gehaald, haalde men nog 21 punten maar aan de eindmeet kwam ASV Geel een viertal punten te kort om er in te blijven. De sportieve cel wacht nu, in samenspraak met het bestuur, de zware uitdaging om (minstens) de sleutelpionnen van dit elftal te overtuigen niet te snel eieren voor hun geld te kiezen. Het overgrote deel van de groep heeft van ASV Geel de kans gekregen om zich vanuit de anonimiteit op een zeer degelijk niveau te tonen aan de voetbalwereld. Bovendien moet men soms een stap terug durven zetten om er daarna twee vooruit te kunnen doen.

De wedstrijd startte met een minuut stilte n.a.v. het overlijden van de vader van onze T2 Mano Guijo.

ASV Geel opende de debatten al in de 1e minuut met een rush van Panos Nakhid over de hele lengte van het terrein. Onderweg werd er wat getrokken en geduwd waardoor het schot van Panos te zwak was om doelman Gies te bedreigen. FCV Dender EH was overigens niet naar De Leunen afgezakt om een eindeseizoens wedstrijdje te komen afhaspelen. Getuige hiervan het gevaarlijke schot van Van Vaerenbergh in de 7e minuut, die zich goed los draaide tussen Marko Vardic en Matisse Thuys. De knaller werd schitterend gepareerd door Jesse Bertrams.

Na 11 minuten was de thuisploeg al op achtervolgen aangewezen. Thuys speelde niet goed in op Nathan Nuyts. Die werd op de huid gezeten door M’Barki. De nr. 7 van Dender kon het leer bemachtigen en centraal inspelen op de inlopende Rowell. Met een verschroeiend schot gaf hij Bertrams het nakijken. 0-1 was de vroege achterstand die ASV Geel even moest doorslikken. Lang moesten onze Zotten echter niet bekomen want 2 minuten later hingen de bordjes alweer gelijk. Simon Van Geet bereikte Christophe Martin Suarez in het strafschopgebied. Die hield zijn bewaker Buysens goed af en bediende met een perfecte center Faysel Kasmi. Het schot van Kasmi was niet eens hard maar belandde wel buiten bereik van Gies in de linkerbenedenhoek. 1-1 en alles was te herdoen.

Nauwelijks was er door de bezoekers opnieuw afgetrapt of ASV Geel stond alweer op achterstand. Fout van Thuys op het middenveld. Rowell met een gemeten cross naar M’Barki die veel te veel ruimte kreeg van Nuyts. Een gemeten voorzet een dito kopbal van Houdret later, kon Bertrams nogmaals gaan vissen. 1-2 na abominabel slecht verdedigen aan blauwwitte kant. Wie dacht dat ASV Geel nu wel even KO tegen het canvas lag, dacht verkeerd want na een perfect uitgespeelde aanval via Ibrahim El Ansri en Thuys ging Nakhid in een duel met Hias tegen de vlakte. Scheidsrechter Vandevenne, die een correcte wedstrijd floot, stond er met zijn neus op en oordeelde: penalty! Een kolfje naar de hand van Kasmi … Balletje goed leggen, eens knipogen naar de keeper en dan los in de winkelhaak trappen: 2-2. Vier goals in 18 minuten: de laatkomers waren eraan voor de moeite!

Na 22 minuten was er nog een aanval uit het boekje bij de thuisploeg. Kunda werd in de tang genomen door het kwartet Jeanke Hoebregs, Thuys, Kasmi en El Ansri. Thuys kon, met wat geluk, aan de overkant Nakhid vrijspelen. Zijn gekruist schot werd met de voet gekeerd door Gies. Nuyts had aan de overzijde dan weer zijn handen meer dan vol met de vinnige M’Barki. Een vrije schop van deze laatste werd met de vuisten weg gebokst door Bertrams.

In de 31e minuut bereikte een voorzet van Rowell de vrijstaande Houdret. Zijn volley werd van kortbij nog met een reflex uit het doel gehouden door Bertrams, maar daar was Arenate sneller op de bal dan Hoebregs en Van Geet. Tot ongeloof van de Geelse supporters verdween de bal voor de derde maal in doel. De 2-3 flikkerde op het scorebord. 7 minuten voor de rust mocht Kasmi vanop rechts een scherp aangesneden vrije trap nemen. De Denderdoelman zag plots met Martin-Suarez, Nuyts, Vardic en Matarrese vier vrije blauwhemden voor zich opdoemen. Tot zijn grote opluchting kon niemand bij de bal en viel het leer in zijn handen. Met een kopbal van Arenate net over de kruising floot de arbiter een spektakelrijke eerste helft af. Met deze stand had ASV Geel nog absoluut niks in handen, dus moest coach Bart Janssens een plannetje verzinnen voor de tweede helft.

Voorlopig waren er na de break geen wijzigingen aan Geelse kant, maar langs de zijlijn waren Osah Bernardinho, Fadel Gobitaka en Robin Peeters zich al duchtig aan het warmlopen.

FCV Dender EH kwam het snedigst uit de kleedkamer. In de 46e minuut speelde Kasmi  foutief in op Van Geet. Arenate nam in dankbaarheid aan en stuurde Kunda in het straatje. Diens schot werd door Matarrese gevaarlijk gedevieerd waardoor Bertrams een save uit zijn handschoenen moest toveren alvorens Van Vaerenberg de bal in doel kon leggen. Hier kwam de thuisploeg alweer goed weg. Twee minuten later werd El Ansri op het middenveld foutief gestuit door Kunda. De scheidsrechter liet onterecht voortspelen waardoor Hoebregs Rowell tegen de grond moest werken om het begin van een bezoekende aanval af te breken. Jeanke kreeg hiervoor wel een gele kaart onder de neus geschoven.

Na deze fase nam ASV Geel het heft resoluut in handen. Op assist van Martin-Suarez infiltreerde El Ansri in de 50e minuut het Denderse strafschopgebied maar onze metronoom liet zich wat al te gemakkelijk vallen in plaats van door te stomen richting doelman. Arbiter Vandevenne liet zich niet ringeloren en maande aan om door te spelen. Na 53 minuten zette Kasmi met een listige doorsteekpass Nakhid vrij voor de keeper. Panos mikte op de goed uitgekomen Gies, maar werd ook afgefloten voor buitenspel.

Bart Janssens wachtte niet langer met het inbrengen van een frisse kracht. Hij vermeed het risico op een tweede gele kaart voor Hoebregs en riep onze captain naar de kant. Op Bernardinho was nu alle hoop gevestigd om de achterstand om te buigen in een voorsprong. Onder impuls van goudhaantjes El Ansri en Kasmi ging ASV Geel nu veel hoger voetballen en zette de bezoekende defensie vast voor de eigen zestien. Dat loonde want in de 59e minuut mocht Kasmi een hoekschop trappen. In plaats van het leer hoog voor de kooi te zwiepen, opteerde hij ditmaal voor een lage schuiver buiten de zestien waar Thuys moederziel alleen stond. Matisse twijfelde niet en nam de bal in één tijd op de slof. Door een bos van spelers zoefde de bal tegen de netten. 3-3 en op de Geelse tribunes leefde de hoop weer op. Eén minuut later stond het ei zo na 4-3. Een voorzet vanop de rechterflank van Nuyts werd ongelukkig gedevieerd door M’Barki tot bij Martin-Suarez. Die punterde de bal voorbij een verraste Gies maar de bal hobbelde tergend langzaam langs de verste paal buiten.

Nog één keer werd er op los geklungeld in de Geelse verdediging. In minuut 63 verstuurde Houdret een hoge bal achter de defensie van de thuisploeg. Matarrese twijfelde, Bertrams zat er half naast, Vardic werkte de bal paniekerig weg tegen het lijf van Thuys, waardoor de bal alweer richting Geels doel caramboleerde. Uiteindelijk kon Nuyts met het hoofd ontzetten vooraleer de bezoekende spitsen gevaarlijk konden worden. Van een flipperkast gesproken!

Twintig minuten voor tijd wisselde de Geelcoach Van Geet voor Gobitaka. Hierdoor ging de thuisploeg met drie achteraan voetballen en legde het voorin nog meer dominantie in de weegschaal. In de 74e minuut werd Thuys de bon opgeslingerd door de scheidsrechter nadat hij iets te stevig in duel ging met de pas ingevallen De Bodt. Een minuut later rekende de Geelse achterban zich al rijk. Na een perfecte omschakeling via Kasmi, Martin-Suarez en dito voorzet van Gobitaka pegelde El Ansri de bal voorbij Gies maar de grensrechter vergalde het feestje door buitenspel aan te geven. Geen 4-3! Ook Martin-Suarez waagde zijn kans nog eens met een afstandsschot maar stilaan werd het vanop de tribunes duidelijk dat zelfs een overwinning geen zoden aan de dijk zou brengen. Dessel stond immers 0-2 voor in Aalst en ook RWDM leek Oudenaarde geen strobreed meer in de weg te leggen. Het Geelse team werd doelbewust in het ongewisse gelaten over de standen op de andere velden, en ging tot aan het gaatje.

De laatste aanval van ASV Geel was typerend voor haar seizoensslot: Een combinatie van hard labeur en knap samenspel, die net niet tot het gewenste resultaat leidde. Nakhid naar Bernardinho. Osah met een borstcontrole-pass (all-in one) naar Martin-Suarez die het duel aanging met drie (!) bezoekende verdedigers. Gobitaka die de bal in ontvangst nam en in één beweging diezelfde drie in de wind zette. De allerlaatste uithaal strandde uiteindelijk … in het zijnet.

Na de match werd Martin-Suarez gehuldigd. Hij werd door de Geelse achterban verkozen tot speler van het jaar met 21,83% van de stemmen. Op de tweede plaats vonden we Gelenaar Van Geet terug met 19,71% en Vardic vervolledigde het podium met 18,48%. En zo eindigt – voorlopig althans – het verhaal van ASV Geel in de eerste amateurliga. Het is echter aan haar status verplicht om zo snel mogelijk terug te keren. Laat ons daar vanaf volgend seizoen, Allemaal Samen, aan blijven verder werken!

ASV Geel speelde met: 32. Bertrams – 2. Nuyts – 3. Vardic – 4. Matarrese – 5. Van Geet (71’ 18. Gobitaka) – 6. El Ansri (88’ 8. Peeters) – 16. Hoebregs (52’ 20. Bernardinho) – 19. Thuys – 23. Kasmi – 14. Nakhid – 90. Martin Suarez.

Doelpunten: 11’ Rowell 0-1, 13’ Kasmi 1-1, 15’ Houdret 1-2, 18’ Kasmi 2-2, 31’ Arenate 2-3, 59’ Thuys 3-3.

Geelse gele kaarten: Hoebregs en Thuys.