Een luide vloek was op zijn plaats zaterdagavond na de wedstrijd van ASV Geel tegen K.M.S.K. Deinze. In een match waar ASV de tegenstander ruimschoots domineerde, knappe combinaties op de mat toverde en een buitengewone inzet etaleerde, werd in het slot een comfortabele 2-0 uit handen gegeven. Na 90 minuten vierde de aanhang van Deinze een feestje, terwijl aan de andere kant het blauw-witte hart bloedde en de Geel supporter muisstil afdroop: eindstand 2-3.

Geen verrassingen aan de aftrap, waar Geel coach Bart Janssens opteerde voor de traditionele achterhoede met vier, en Ibrahim El Ansri zich op het middenveld in een vrije rol mocht uitleven. Ook Matisse Thuys startte meteen in de basis, Andy Lokando en Najib Lagouireh waren niet fit genoeg voor een plaatsje in de brede kern. Bij SK Deinze geen topschutter Challouk, die was geblesseerd. Gevaarlijk heerschap Lallemand zat op de bank. Terwijl de regen met bakken uit de hemel viel, mocht Deinze de wedstrijd aftrappen.

Justin Dautzenberg mocht zich al meteen opwarmen met een vrije trap van Brulmans. Een lage schuiver is met dit weer altijd gevaarlijk, de Geelse goalie had er echter geen enkel probleem mee. De grasmat, die er, ondanks het gure weer, onberispelijk bijlag, liet vlot combinatiespel toe. Dat inspireerde de thuisploeg om ééntijdsvoetbal te spelen, en hier had Deinze het knap lastig mee. De oranjehemden hadden immers al een zware midweek wedstrijd bekervoetbal in de benen tegen eersteklasser Eupen, en dat zag je in hun spel. Ze hanteerden vooral de lange bal en rekenden op de snelheid van Tarfi op rechts en de kopbalsterkte van Mezine en Mertens centraal voorin.

Na vier minuten zonderde Christophe Martin Suarez met een intelligente borstcontrole Gobitaka af, de hartslag van de Geelse tribune ging al de hoogte in, maar helaas werd zijn schot gekraakt. 20 minuten golfde het spel heen en weer zonder echte kansen, tot Simon Van Geet diep op de helft van de tegenstander mocht ingooien. Fadel Gobitaka liep zich listig vrij en werd gehaakt in de zestien. Scheidsrechter Deckers stond er met zijn neus op en wees zonder te verpinken naar de stip. Martin Suarez, die vorige week een strafschop mistte, liet de eer aan Lorenzo Matarrese. Deze koos de linkerhoek uit, maar zijn schot werd gepakt door doelman Vandenberghe. Wie dacht dat Deinze hierdoor was wakker geschoten, had het fout. Het bleef vanuit een egelstelling spelen en kreeg enkele minuten later toch een doelpunt om de oren. Een voorzet van El Ansri werd weggekopt, Via Jean-Michel Hoebregs en Jens Verbeek kwam de bal bij Panos Nakhid aan de rechterkant. Die zocht het hoofd van Martin Suarez. De bal zoefde echter over diens hoofd, maar achter hem stond gelukkig nog Gobitaka die zijn knikker er tegen zette. De bal verdween lekker in de linkerhoek, ongrijpbaar voor de doelman van Deinze. 1-0 en ASV Geel eindelijk nog eens op voorsprong.

Deinze leek nu toch iets te willen forceren met twee gevaarlijke voorzetten, doch de Geelse verdediging was bij de pinken en gaf geen krimp. Het offensief doofde even snel uit dan dat het gekomen was, en Geel nam het heft terug in handen, onder impuls van een beresterke Matisse Thuys, die niet zag op een meter meer of minder. Vijf minuten voor de koffie mocht Van Geet een vrije trap in het pak gooien. Een Deinze verdediger kon ontzetten, El Ansri pakte de bal vanop 25 meter rechtstreeks op de slof, onder invloed van de wind nam de bal hoogte en caprioleerde bijna in het dak van het doel. Vandenberghe had alle moeite van de wereld om het leer in hoekschop te verwerken. Deze werd onzorgvuldig omgezet door Gobitaka waardoor Deinze een counter kon opzetten. Tarfi werd gelanceerd, maar Verbeek kon de bal ontfutselen en over de zijlijn werken. De ingooi kwam pardoes in de voeten van de vrijstaande Mezine, maar die was te verbouwereerd om de bal binnen het doelkader te trappen. De rust was voor beide ploegen welgekomen om een droog plunje aan te trekken en om tactisch links en rechts wat bij te stellen. De Geelse coach mocht met het geleverde spel van de eerste helft best tevreden zijn. Deinze trainer Van Acker had waarschijnlijk meer werk want zijn team bracht voor een topper in deze reeks veel te weinig.

Beide teams kwamen ongewijzigd uit de kleedkamers. We waren luttele minuten ver in de 2e helft toen Vanwalle een gevaarlijke voorzet verstuurde, die door de wind van richting veranderde, waardoor Dautzenberg zich lang moest maken om de bal in hoekschop te verwerken. In de 50’ noteerden we de mooiste Geelse aanval van de wedstrijd. Via enkele stationnetjes op rechts stuurde Martin Suarez Nakhid op pad richting Vandenberghe. De baan lag helemaal open voor de Griek maar hij was niet egoïstisch genoeg en gaf de bal af aan Osah Bernardinho die minder goed geplaatst stond. Die laatste vond de Deinze keeper op zijn weg en in het geharrewar dat volgde kon het dreigende gevaar afgewend worden. De bal verdween in hoekschop. Bernardinho zette zich achter de bal, zocht het hoofd van de lange Martin Suarez maar die kreeg een stevige zet van Mezine. Alweer had de scheidsrechter het in de smiezen en voor de tweede keer ging de bal op de stip. El Ansri eiste dit keer de bal op en zette Vandenberghe op het verkeerde been. 2-0 en voor Geel schijnbaar de kat al in het bakkie. El Ansri ging de Deinze goalie nadien nog even jennen en dat kostte hem wel een gele kaart.

Vijf minuten later was het prijs aan de overkant. De Smul kon vanop links een scherpe voorzet versturen. Een misverstand tussen Matarrese en Dautzenberg deed de goalie half naast de bal grabbelen en via Mezine en Mertens verdween de bal tegen de netten. 2-1 en Deinze terug in de wedstrijd. Na 60’ was Deinze daar weer, maar nu vanop rechts. Alweer een scherpe voorzet waar Mezine gelukkig met zijn lange benen net niet aan kon. De Oost-Vlamingen begonnen te geloven in de gelijkmaker en hierdoor veranderde het spelbeeld. Geel moest terug en de blauw witte verdediging hanteerde de lange bal in plaats van de korte combinatie. Het middenveld moest nog harder lopen maar de tank geraakte stilaan leeg bij sommigen. Tien minuten later alweer een gevaarlijk standje. Verbeek miste zijn interceptie, De Smul mocht aan de haal en voorzetten, Dautzenberg kon maar net het schot van Mertens uit de hoek halen. Hoog tijd voor enkele verse krachten, dacht Bart Janssens en hij haalde Nakhid en El Ansri naar de kant voor Rudy Lumanza en Robin Peeters. Voor Peeters waren het zijn eerste competitieminuten na een slepende rugblessure. Even gaf dit wat ademruimte aan het team waardoor Bernardinho nog eens gevaarlijk kon uithalen. Na 82’ was het echter prijs. Een voorzet werd in een duel met Van Geet en Vinck door deze laatste over de achterlijn gekopt. De scheidsrechter gaf foutievelijk een corner voor Deinze. De bal waaide tot bij de pas ingekomen Lallemand die eigenlijk niet goed controleerde maar hierdoor kon Mertens zijn tweede van de avond binnen frommelen. 2-2 was de zeer gevleide tussenstand. Deinze rook bloed en twee minuten later konden de boeken helemaal dicht voor Geel. Mertens kon de bal aannemen en uithalen, de bal spatte uiteen op de bal, hobbelde terug het veld in waar Lallemand onorthodox en al glijdend de 2-3 kon binnenschuiven. Onze jongens hadden al hun beste krachten verspild en de tijd speelde in hun nadeel. Na 90’ stond er een onverdiende 2-3 op het scorebord.

Het hoeft geen betoog dat men in de Geelse kleedkamer een speld kon horen vallen. Iedereen zat in zak en as want het schip was gestrand in het zicht van de haven. Na de wedstrijd gaf het team nog een acte de presence in de VIP lounge en daar werden ze getrakteerd op een terecht en hartverwarmend applaus, wat de bittere pil enigszins kon verzachten.

Volgende week spelen we onze laatste wedstrijd voor de winterstop in Oudenaarde. Hopelijk kunnen we daar de heenronde, waar een geweldige dosis tegenspoed ons deel was, toch met een positieve noot afsluiten.

ASV Geel speelde met: Dautzenberg – Van Geet – Nuyts – Matarrese – Verbeek – Thuys – Hoebregs – El Ansri (82’ Peeters) – Nakhid (75’ Lumanza) – Gobitaka (45’ Bernardinho) – Martin Suarez.

Doelpunten: 26’ Gobitaka 1-0, 50’ El Ansri 2-0 (pen.), 56’ Mertens 2-1, 82’ Mertens 2-2, 85’ Lallemand 2-3.

Geelse gele kaarten: 51’ El Ansri, 61’ Matarrese