Voetbalstadion De Leunen was gisterenavond nog eens aardig gevuld voor de eerste competitiematch thuis, en dat was alweer lang geleden …

De voorbereiding op het seizoen was niet echt rimpelloos verlopen, met heel wat spelers die andere oorden opzochten – waardoor er opnieuw een pak nieuwe gezichten moesten worden ingepast – en de vroege uitschakeling in de Crocky Cup.

Toch waren de supporters benieuwd naar deze nieuwe start thuis tegen R. Cappellen FC, een club die al enkele jaren uitkomt in de tweede amateur liga en daardoor ook het klappen van de zweep kent.

Alle jeugdploegen waren op het appèl want zij werden door de stadionspeaker officieel voorgesteld aan het publiek.

Bart Janssens – die afgelopen week door KV Mechelen werd gesolliciteerd om T2 te worden – koos voor dezelfde elf als vorige week. Dit wilde zeggen met Yannick Vandersmissen op de linkerflank, Joël Ito als aanvallende middenvelder en Sonny Baik als centrumspits.

Morgan Ato kon een zitje op de bank bemachtigen na zijn blessure, ten koste van Simon Van Geet, die op de tribune moest plaats nemen. Net als Saïd Thijskens trouwens …

Nieuwkomer Tom Houwaer deed wedstrijdritme op met de beloften en Kennedy Nwanganga was nog niet voldoende hersteld van een contractuur.

Hoog bezoek ook, want met Panos Nakhid en Matisse Thuys kwamen er twee ex-spelers hun oude team aanmoedigen.

ASV Geel begon heel snedig aan de match met hoge pressing. De bezoekende verdediging moest in de aanvangsfase alle zeilen bijzetten.

Cappellen werd gedwongen om op de counter te loeren en dat deden ze goed, waarbij vooral de snelle jongens Walen De Keyser en Faria Da Silva werden opgezocht.

Na 17 minuten stonden de bezoekers plotseling 0-1 voor : Nicolas Robin verloor op de helft van de tegenpartij de bal aan Van Kerckhoven. Via een kaats van Walen De Keyser en een doorsteekpass van Seppe Kil kwam de bal terug bij de doorgelopen Van Kerckhoven. De Geelse defensie stapte te laat uit waardoor de nr. 5 van Cappellen ruimte had om Jef Snyders te omzeilen en de bal simpel in het mandje te leggen.

Blauw-wit was door deze vroege achterstand allesbehalve aangeslagen en bleef het spel controleren, echter zonder uitgespeelde kansen. Daarvoor was vooral de beslissende pass te onzuiver.

Na 31’ verloor R. Cappellen FC één van zijn speerpunten : Faria Da Silva tastte naar zijn lies en kon niet meer verder spelen. Willemsen moest hem al vroeg in de match komen vervangen.

Het duurde tot diep in de eerste helft vooraleer ASV Geel een echte uitgespeelde kans kon versieren. Jens Verbeek bediende Dries Hulsmans die Willemsen in snelheid nam en tegen de achterlijn een perfecte voorzet afleverde aan Joël Ito. Joël nam de bal in één tijd van heel kortbij op de slof, maar met een miraculeuze beenveeg kon doelman Joossens de bal in hoekschop verwerken. Die stilstaande fase leverde alweer doelgevaar op. Zinho Chergui werd gehinderd door Destoop, Joossens zat er in een luchtduel met Baik half naast, maar het leer hobbelde langs de verkeerde kant van de paal buiten.

Eén minuut voor de rust toverde Johan Ella Ella vanop ruim twintig meter een geweldig schot uit zijn rechterslof. De bal zoefde over het hoofd van een verbouwereerde Joossens, maar scheerde de lat.

De thuisploeg moest met een 0-1 achterstand de rust in en dat was – gezien de kansen – niet verdiend.

Bart Janssens was tevreden over de eerste helft en moest weinig bij spijkeren. Zijn team moest rustig en geduldig blijven loeren op de zwakke momenten van de tegenstander, om dan genadeloos toe te slaan.

Het eerste gevaar van de tweede helft kwam van de thuisploeg. Yannick Vandersmissen week vanop links uit naar het midden, probeerde met zijn rechter een schot vanop afstand, maar dat was niet hard genoeg waardoor Joossens simpel kon klemmen.

Daarna was het de beurt aan Cappellen om nog eens de neus aan het venster te steken. Het schot van Floren werd afgeblokt door Chergui, de poging van Geuens mislukte eveneens.

ASV Geel drukte in het eerste kwart het gaspedaal stevig in en na 54’ hingen de bordjes in evenwicht. Een verdediger van Cappellen plantte eerst zijn noppen in de voet van Ella Ella. De scheidsrechter gaf balvoordeel, want Jeanke Hoebregs recupereerde de bal, en die speelde af naar Vandersmissen. Ditmaal kwam het leer voor de linker van Yannick en met een welgemikte pegel in de linkerbenedenhoek deed hij de netten trillen. De bezoekende doelman had geen verhaal en 1-1.

En dan ging het plots heel snel : Drie minuten later verstuurde diezelfde Vandersmissen een gemeten center op het hoofd van Baik. Sonny troefde zijn opponent Geuens af – nota bene een kop groter dan hem – en borstelde de bal perfect overhoeks tegen de touwen. 2-1 en de Zotten op voorsprong !

Geelcoach Bart Janssens riep zijn manschappen direct tot aan de zijlijn een maande aan om het kopje erbij te houden.

Het spelbeeld veranderde nu : Cappellen moest uit zijn egelstelling kruipen en ASV Geel ging lager spelen met een dubbele afweergordel, zodat zij op hun beurt vanuit de omschakeling konden voetballen.

De bezoekers hadden na 70’ voetballen een unieke gelegenheid om gelijk te maken. Een hoekschop werd scherp voor doel gegeven, Robin miste de bal aan de eerste paal maar Snyders was gelukkig bij de pinken voordat Volant gevaarlijk kon zijn. In de fase daarna was het alweer rood alarm wanneer de voorzet van diezelfde Volant niet werd opgepikt en Verbeek kon wegwerken.

Na de zoveelste aanslag op Ella Ella kreeg Mulder na 76 minuten eindelijk de eerste (en enige) gele kaart van de match van scheidsrechter Jan Krieken.

Doordat Cappellen moest komen, werden de ruimtes voor de thuisploeg groter. Hulsmans profiteerde van de geboden vrijheid om aan te leggen, maar het schot was niet hard genoeg om Joossens te bedreigen.

Eén minuut later veroverde de hard werkende Ito de bal op het middenveld, de Cappellense verdediging werd open gereten, Hulsmans leverde een perfecte assist af op Baik, maar – onder druk van Volant – trapte die over de bal. Hierdoor kwam Ella Ella in schietpositie maar die talmde te lang en Volant dreef hem naar de buitenkant. Johan probeerde nog een plaatsbal, maar het leer strandde op het dak van het doel.

Ella Ella kreeg even later nog een uitstekende gelegenheid aangeboden van Ito. Zijn mooie dribbel kende helaas geen mooi vervolg met een schot nipt naast.

In het slot van de wedstrijd kregen Hulsmans en Ito hun applausvervanging. Ato en Jeroen Vanderheiden mochten de minuten verder vol maken.

Ato deed bijna direct zijn duit in het zakje. Met zijn snelle beentjes pakte hij verscheidene meters maar alweer die dekselse Volant was de luis in de pels en haalde de angel uit de aanval.

Vijf minuten voor affluiten moest Ella Ella geblesseerd naar de kant na een tik te veel op zijn enkels. In zijn plaats kwam zijn maatje Paulo da Silva.

Het slotakkoord kwam van de bezoekers met een voorzet van woelwater Walen De Keyser, Willemsen legde aan voor een schot maar zowel Hoebregs als Alan Wanya gooiden zich voor de bal.

ASV Geel haalt zo zijn eerste driepunter van het seizoen binnen en nestelt zich vooraan in de prille rangschikking. Goed begonnen is half gewonnen !

Line up  ASV Geel: 1. Jef Snyders – 3. Zinho Chergui – 7. Jens Verbeek – 10. Sonny Baik – 11. Dries Hulsmans (77’ 28. Morgan Ato) – 16. Jean Michel Hoebregs – 19. Joël Ito (87’ 17. Jeroen Vanderheiden) – 20. Nicolas Robin – 23. Yannick Vandersmissen – 34. Alan Wanya – 96. Johan Ella Ella (84. 9. Erivelton Paulo da Silva)

Doelpunten: 17’ Van Kerckhoven 0-1, 54’ Vandersmissen 1-1, 57’ Baik 2-1.

Geelse gele kaarten: geen.