Na de pijnlijke nederlaag tegen SK Heist moest ASV Geel absoluut een driepunter pakken tegen RFC Luik om haar kansen gaaf te houden in de strijd voor het behoud, en dat deden ze ook. Na een matige eerste helft, waarin de thuisploeg één van haar weinige kansen toch wist te benutten, ging de spankracht van de match in de tweede helft de hoogte in. RFC Luik ging jagen op de gelijkmaker, lukte daar ook in, maar weer was het blauw-wit dat bijna aan 100% afwerkte, na een terechte strafschop. Mission impossible wordt zo opnieuw mission possible want met deze overwinning schuiven onze Zotten op naar de 14e plaats, op 3 punten van een veilige stek.

Geelcoach Bart Janssens begon met zeer aanvallende intenties aan de wedstrijd. Met Christophe Martin Suarez, Panos Nakhid, Osah Bernardino en Fadel Gobitaka verschenen er maar liefst 4 spitsen aan de aftrap. Mede door de schorsing van Nathan Nuyts startte hij met een driemans achterhoede. Marko Vardic kwam voor de eerste keer aan de aftrap als rechtsback. De kopbalsterke Sloveen moest bij balverlies centraal inschuiven om Lorenzo Mataresse bij te staan. Ibrahim El Ansri moest hierdoor als middenvelder meer defensief meedenken. In vergelijking met de wedstrijd tegen SK Deinze koos Dante Brogno voor Giargiana in de verdediging in plaats van Ligot. De schorsing van Van den Ackervecken ging dit weekend nog niet in, waardoor hij toch kon starten tegen zijn ex-club.

De wedstrijd startte met een  klaterend handgeklap als eerbetoon aan de te vroeg overleden TVJO Kenneth Vandermeulen.

Het eerste kansje was voor de Luikenaars in de 6e minuut. Na een snelle uitbraak op rechts van Mouchamps kon de lage schuiver van de mee opgerukte Mariën Jesse Bertrams niet verontrusten. Na 10 minuten verstuurde D’Ostilio vanop de linkerflank een scherpe voorzet. Matarrese kon de bal wegkoppen maar achter hem viel Bangoura ongelukkig op  Bertrams. De Geelse goalie moest enkele minuten opgelapt worden door kine Wout Kemps. Even later weer gevaar voor de Geelse kooi. Een voorzet van Kabeya waaide voorbij. De bal werd opgepikt door Mouchamps die opnieuw voorzette, maar de bal was te hoog voor Bangoura om het leer goed te kadreren. Bertrams nam even de tijd om een pijnstiller tot zich te nemen, want zijn schouder was blijkbaar fors gehavend uit het voorgaande duel gekomen. In de 19e minuut zag Luikcoach Brogno zich genoodzaakt om te wisselen. Mouchamps voelde zich letterlijk en figuurlijk in zijn kruis getast en kon niet meer verder. Bruggeman kwam hem vervangen.

Blauw-wit zocht goed de flanken op maar RFC Luik wachtte met een dubbele afweergordel en hield de Geelse spitsen op respectabele afstand van het doel. De kansen langs beide kanten waren schaars. Het duurde voor de thuisploeg immers tot in de 24e minuut alvorens El Ansri het eerste schot op doel afvuurde. Dat ging ruimschoots over. Een hoekschop van Bernardinho in de 27e minuut schampte de knikker van Gobitaka en belandde in de voeten van Martin Suarez. Die zag zijn schot gekeerd worden door een Luiks been. Het spel van ASV Geel begon nu meer dreiging te vertonen want 2 minuten later mocht Bernardinho inwerpen op links. Nakhid legde de bal terug op de Ghanees, diens voorzet werd slecht weggewerkt in de voeten van alweer Panos. Zijn gemeten schot verdween in de linkerbenedenhoek maar doelman Matthys was oplettend genoeg en kon in hoekschop verwerken.

Na 32 minuten was Martin Suarez heel dicht bij een treffer maar hij geraakte net niet met het hoofd bij de hoekschop van Bernardinho. Onder impuls van de twee goudhaantjes El Ansri en Faysel Kasmi vond ASV Geel zijn vlotte combinaties terug en de Luikse verdediging begon te kraken in zijn voegen. In minuut 34’ verstuurde El Ansri een schitterende crossbal naar zijn maatje Kasmi en die nam de bal in een keer op de slof. Martin Suarez gaf de bal een zetje in de andere richting waardoor Matthys bijna werd verrast. Luttele tellen later opnieuw gevaar na een slechte uittrap van Matthys. Gobitaka klom hoger dan Giargiana, via Martin Suarez kwam de bal opnieuw bij Fadel terecht. Die zocht het duel op met enkele verdedigers en vond een gaatje om te schieten. Zijn krul was echter te zwak om de Luikse doelman uit zijn lood te slaan.

Na 37 minuten mocht Bernardinho een hoekschop aan de rechterkant nemen. Die werd in eerste instantie weggewerkt door Niankou, waardoor Bernard terug in balbezit kwam. Hij hield aanvankelijk 3 Luikse verdedigers aan de praat, lanceerde dan een pracht van een voorzet waar Martin Suarez enkel zijn hoofd moest tegen zetten. Matthys stond aan de grond genageld en zag de bal naast hem tegen de netten spatten. 1-0 en een oververdiende goal voor onze nummer 90, die zich elke wedstrijd de naad uit het lijf werkt voor het team.

Na 42 minuten stak RFC Luik weer even de neus aan het venster. Kabeya troefde uitzonderlijk Vardic af in de lucht, ging met de bal aan de haal, maar zijn schot zoefde via de vingertoppen van Bertrams over. Vlak voor rust kregen de Geelsupporters nog een mooie actie van El Ansri te zien. Eerst wat spelen met een paar verdedigers, dan een listig opwippertje naar Bernardinho, wiens schot beter had verdiend. Tijdens de koffie bleek dat Bertrams echt niet meer verder kon waardoor Pieter Caubergh zijn trainingsshirt moest uittrekken en aan de opwarming begon. In de Geelse kleedkamer waarschuwde coach Janssens voor het Luiks kwartiertje na de rust, en terecht.

RFC Luik kwam inderdaad vinnig uit de rust met in de 47e minuut een listige doorsteekpass van Bruggeman naar Teruel. Die dacht met een overhoeks schot Caubergh te verschalken, maar de Geelse rookie bewees een stevige warming up achter de kiezen te hebben. Hij pakte het schot klemvast. Twee minuten later mocht Wout Kemps alweer uit de dug out, ditmaal voor Bernardinho die zich had bezeerd bij het blokkeren van de bal. In de fase daarna werd een Luiks doelpunt van Bangoura afgekeurd na een aanvallende fout. Onder impuls van het talrijk opgekomen Luikse legioen trokken de bezoekers naar voren, vooral onder impuls van de sterk ingevallen Bruggeman, die van de Geelse middenvelders veel te veel ruimte kreeg.

In de 59e minuut trapte ASV Geel in de val van de bezoekers. Bangoura recupereerde de bal op het middenveld en speelde op rechts Kabeya aan. De nummer 24 spoedde zich daarna met rasse schreden naar het penaltypunt waar hij moederziel alleen kon binnenkoppen. Drie Geelse verdedigers stonden erbij en keken ernaar. Deze 1-1 was veel te gemakkelijk tot stand gekomen. Na het doelpunt van de tegenstever mocht Mariën naar de kant voor Electeur. Vijf minuten later moest Bernardinho toch met een blessure naar de kant na een duel met Giargiana. Matisse Thuys werd van de bank geroepen om hem te vervangen.

Na de Luikse tegentreffer barstte de wedstrijd echt los en het spel golfde over en weer. De rood – blauwen dachten een overwinning uit de brand te slepen, terwijl ASV Geel niet tevreden kon zijn met een gelijkspel. Na 71 minuten bemachtigde Jeanke Hoebregs in een duel de bal, via Martin Suarez en Kasmi kwam de bal tot bij Nakhid. Die stond afgedekt maar met een geniaal balletje stuurde hij Gobitaka alleen richting Matthys af. Fadel omspeelde handig de bezoekende doelman en die kon niks anders meer dan de Geelse nummer 18 foutief afstoppen in de zestien. Scheidsrechter Claes floot een terechte strafschop maar trok voor Matthys slechts geel. Met Kasmi had Geel een master in het penalties trappen in huis. De Luikse keeper ging naar de goede hoek maar Kasmi gaf de bal de juiste hoogte mee en het leer ging netjes tegen de touwen. 2-1 met nog een kleine 20 minuten te spelen, dit mocht niet meer fout aflopen !

RFC Luik zette alles op alles om de verloren situatie recht te zetten en vijf minuten nadat Kasmi Geel terug op voorsprong had gezet, was bijna die verdomde 2-2 daar. Het schot van Electeur draaide gelukkig langs de verkeerde kant van de paal buiten. Brogno speelde intussen zijn laatste troef uit met de boomlange spits Senakuku voor Teruel. Dat was het sein voor Janssens om met Jeroen Vanderheiden ook wat gestalte bij in de verdediging te posteren. Kasmi kreeg een applausvervanging. Er zat nog een klein venijntje in de staart toen bij een hoekschop in de slotseconde Senakuku de bal voor de voeten kreeg in de kleine backlijn, maar met zijn slap schotje wist Caubergh wel raad.

De scheidsrechter vond het zo welletjes en maakte een einde aan deze wedstrijd die tot op het laatste moment razend spannend bleef. Van hierboven keek ook Kenneth mee en die zag dat het goed was. You’ll never walk alone!

ASV Geel speelde met: 32. Bertrams (45’ Caubergh) – 3. Vardic – 4. Matarrese – 5. Van Geet – 6. El Ansri – 14. Nakhid – 16. Hoebregs – 18. Gobitaka – 20. Bernardinho (62’ Thuys) – 23. Kasmi (83’ Vanderheiden) – 90. Martin Suarez.

Doelpunten: 39’ 1-0 Martin Suarez, 59’ 1-1 Bangoura, 73’ 2-1 Kasmi (pen.)

Scheidsrechter: Marnic Claes

Grensrechters: Stef Theuwissen en Nico Claes