Ze hebben het alweer geflikt! Voor de derde keer op rij – een unicum dit seizoen – hesen onze Zotten de drie punten aan boord. Nadat iedereen het kalf al half verdronken had gewaand na de nederlaag tegen rechtstreekse concurrent Eendracht Aalst en de forfaitscore in Deinze, rechtte ASV Geel onverwacht de rug en legde het zaterdag RWDM over de knie met een knappe 3-0 overwinning. De Leunen stond even in lichterlaaie, maar vanaf maandag moet de focus alweer op de voorlaatste wedstrijd, tegen hekkensluiter Knokke, en die mag zeker niet onderschat worden.

Bart Janssens kon voor deze match geen beroep doen op zijn captain Jeanke Hoebregs. Een aderlating want die had in Lierse Kempenzonen een dubbele gele kaart gepakt en moest toekijken vanuit de tribune. Matisse Thuys had de lastige taak om de rol van de controlerende middenvelder over te nemen. Fadel Gobitaka had zijn schorsingsdag uitgezeten en maakte onmiddellijk zijn opwachting in de basiself. Panos Nakhid was wat ziekjes geweest maar fit genoeg om te starten tegen de sterke tegenstander van vandaag: RWDM. Brncic, de coach van de bezoekers had heel wat meer kopzorgen. Een half elftal lag in de lappenmand en ook sterkhouder Anthony Cabeke was geschorst voor deze wedstrijd. Topscorer Bova had in de wedstrijd tegen Heist een neusbreuk opgelopen en speelde met een masker.

De bezoekers mochten de aftrap van de eerste helft geven en kregen na drie minuten de eerste opgelegde kans : een perfecte voorzet van Weuts werd door de lange Mbuba ingekopt, Jesse Bertrams moest de bal met een reflex uit de doelmond halen. ASV Geel zette een hoge pressing op de vertimmerde opponent, en in de 7e minuut was er een attente doelman nodig op een pegel van Ibrahim El Ansri. Sadin loste de bal maar de goed gevolgde Christophe Martin-Suarez werd licht gehinderd door Ruyssen en weg was de kans. Kindermans vergreep zich na 13 minuten op de doorgebroken El Ansri en kreeg van scheidsrechter Toeback de eerste gele kaart van de wedstrijd onder de neus geschoven. Sadin moest de scherp getrapte vrije schop van Fadel Kasmi voor de neus van de inzwevende Gobitaka wegboksen.

Voor Bouekou zat na 17 minuten de wedstrijd er al op. Hij blesseerde zich in een eerder duel met Lorenzo Mataresse en kon niet meer verder spelen. Het al zo gehavende team van RWDM speelde op die manier nog maar eens een pion kwijt. Bah mocht de plaats van de onfortuinlijke nr.10 innemen. Ook Liard solliciteerde uitdrukkelijk naar een kartonnetje door zijn noppen in de bil van El Ansri te planten, maar de man in het geel gebaarde van krommenaas. Blauwwit probeerde intussen tevergeefs met een aantal afstandsschoten van o.a. Kasmi en El Ansri de bezoekende goalie te verrassen. Na 27 minuten incasseerde Simon Van Geet een gele kaart na een mislukte controle, waarbij hij de scheen van Bah meehad in plaats van de bal. Zijn teller komt hiermee onverbiddelijk op zes waardoor hij de belangrijke match van volgende week op Knokke moet missen.

De bezoekers probeerden bij hoekschoppen verwarring te stichten in de Geelse verdediging door telkens Liard (voor een in-swinger) en Bova (voor een out-swinger) af te vaardigen achter de bal. Veel gevaar leverde dit echter niet op want Marko Vardic en co. waren bij de pinken. Het was intussen ook duidelijk geworden dat dit RWDM, door het uitvallen van diverse spelers, automatismen miste om de thuisploeg echt in verlegenheid te brengen. Na 42 minuten hield de Geelsupporter toch even zijn adem in wanneer Bah zich knap wegdraaide van Van Geet. Simon moest zich inhouden – hij had al geel – en zijn rechtstreekse tegenstander zocht en vond het hoofd van Mbuba. Diens kopbal ging nipt voorlangs maar er was ook al voor buitenspel gevlagd.

Net toen iedereen zich al had verzoend met een brilscore bij de rust, kwam ASV Geel op voorsprong. Een mooie combinatie tussen Gobitaka en Martin-Suarez op de linkerkant, die laatste legde knap af tot bij El Ansri. Onze metronoom knalde met een hard schot van net buiten de backlijn overhoeks binnen. 1-0 in de 44e minuut, een ideaal scenario vlak voor de rust. In alle euforie sprong Ibra echter over de omheining, de arbiter kon hiermee niet lachen en toverde een gele kaart tevoorschijn. Hiermee is ook onze nr. 6 geschorst voor de volgende wedstrijd. Ook Marko Vardic werd nog geboekt wegens het ongeoorloofd vasthouden van zijn opponent, voor hem gelukkig met minder verstrekkende gevolgen. Na een gelijkopgaande eerste helft ging de thuisploeg met een nipte voorsprong de rust in.

Bij aanvang van de tweede helft kreeg de Geelse spionkop versterking van de luidruchtige Kasmi achterban. Deze dubbele vocale decibels hadden succes want ASV Geel nam na de rust de match resoluut in handen. In de 50e minuut torpedeerde Liard, alweer hij, Matisse Thuys tegen de vlakte, maar weer wimpelde scheidsrechter Toeback een terechte fout af. Matisse kwam er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf. De wedstrijd kabbelde een tiental minuten rustig over en weer, zonder noemenswaardige kansen, tot Bart Janssens Osah Bernardinho van de bank haalde. De zwarte parel mocht Gobitaka komen aflossen, die niet altijd even gelukkig was in zijn acties. Bernard had er heel veel zin in en zorgde onmiddellijk voor vuurwerk bij zijn invalbeurt. Enkele ogenblikken stond de nr. 20 op het veld toen hij mee voor de 2-0 zorgde. Het doelpunt was een soort kopie van de winninggoal van de Rode Duivels tegen Japan op het WK in Rusland: Nakhid die De Bruyne-gewijs oprukte naar het vijandige doel en dan aflegde naar Bernardinho. Met een strakke voorzet à la Meunier en Nakhid die op zijn Lukaku’s de bal slim liet lopen voor Martin-Suarez die de bal simpelweg, zoals Chadli, kon binnenleggen. Een dubbele voorsprong met nog een half uur op de klok! Een paar minuten later zorgden dezelfde protagonisten bijna voor de 3-0. Bernardinho die een verre bal van Bertrams doorkopte naar de snelle Nakhid. Panos stak in snelheid Brouckaert in zijn achterzak, mocht alleen op Sadin afstormen maar de hoek was te scherp om de doelman te kloppen.

In de 68e minuut liet Bernardinho nogmaals zien wat voor een ruwe diamant hij eigenlijk is. Balletje van El Ansri aannemen, rondom hem 5 roodzwarte verdedigers en dan vanuit stand vanop18 meter losjes tegen de lat trappen. Meesterlijk! Vijf minuten later zette de maestro himself de kers op de taart. Slechte inspeelpass van Cools op Ruyssen, Bernardinho met de steel, 10 meter oprukken met de bal en dan staalhard afdrukken naar de verste hoek, onbereikbaar voor Sadin. 3-0 en boeken dicht voor RWDM! Na deze geruststellende voorsprong liet de thuisploeg bij wijlen ware gallery-play zien. Tiki-taka tussen Van Geet , Martin-Suarez en de onvermijdelijke Bernardinho, het gekraakte schot van Kasmi dwarrelde echter via de vingertoppen van de doelman langs de verkeerde kant van de paal buiten. Voor Martin-Suarez was dit het laatste wapenfeit want Robin Peeters mocht hem komen vervangen. Christophe kreeg terecht een applaus vanop de tribunes. Robin liet tijdens zijn invalbeurt zien dat hij van het stevige hout gesneden is, en deed achteraan de deur mee op slot.

Ook Nakhid – die moet zonder twijfel over meer dan 2 longen beschikken! – kon gaan rusten en Sonny Baik mocht van Janssens de bezoekende verdediging gaan teisteren. In de 90e minuut trapte de Zuid-koreaan wel op de enkels van Liard, en dat kostte hem een gele kaart. Bertrams kon zich nog éénmaal onderscheiden op een gevaarlijk schot van Kindermans, maar de overwinning was al lang binnen. Vreugdetaferelen op en naast het veld na het laatste eindsignaal, want eindelijk kon ASV Geel een overtuigende reeks van 9 op 9 neerzetten, en dat tegen een rechtstreekse concurrent en tegen twee kleppers. Met nog twee matchen in het verschiet, blijft het razend spannend onderin, omdat de meeste ploegen daar punten blijven pakken. Knokke, onze tegenstrever van volgende week, is al veroordeeld maar van onderschatting mag geen sprake zijn. De buren uit Dessel deden een archi-slechte zaak door te verliezen tegen Heist, dat zelf ook nog niet helemaal gered is. De stunt van het weekend gebeurde in Aalst dat 3 punten cadeau kreeg van Deinze. En voor Oudenaarde begint het er hoe langer hoe belabberder uit te zien. Theoretisch zou ook Chatelet nog kunnen degraderen, maar die kans is uitermate klein. Hoe dan ook, volgende week moet ASV Geel knokken tegen Knokke om dan in de slotmatch over Dender proberen te denderen. Wie heeft deze thriller geschreven?

ASV Geel speelde met : 32. Bertrams – 2. Nuyts – 3. Vardic – 4. Matarrese – 5. Van Geet – 6. El Ansri – 14. Nakhid (84’ Baik) – 18. Gobitaka (61’ Bernardinho) – 19. Thuys – 23. Kasmi – 90. Martin-Suarez (76’ Peeters).

Doelpunten : 44’ El Ansri 1-0 (3e van het seizoen), 62’ Martin-Suarez 2-0 (9e van het seizoen), 73’ Bernardinho 3-0 (6e van het seizoen).

Gele kaarten : 27’ Van Geet (6e van het seizoen – mist de volgende match), 44’ El Ansri (6e van het seizoen – mist de volgende match), 45’ Vardic (1e van het seizoen), 90’ Baik (2e van het seizoen).