Wie afgelopen zaterdagavond in het Leunenstadion was, heeft daar ongetwijfeld een thriller van formaat mogen aanschouwen. ASV Geel won de wedstrijd tegen leider Thes Sport met 3-2, maar het heeft er bij momenten echt om gespannen! In de laatste twintig minuten hebben vele Geelsupporters met dichtgeknepen billen naar de stadionklok gekeken en zitten aftellen. Het eindsignaal van scheidsrechter Silvrants kwam dan ook geen minuut te vroeg.

Beide elftallen moesten enkele belangrijke pionnen missen. Bij Thes Sport geen Oris en Jeunen – samen toch al goed voor een karrevracht aan doelpunten – waren geschorst. Bij de thuisploeg geen El Ansri (geschorst), geen Verbeek (out voor de rest van het seizoen met een enkelblessure) en Nakhid (adductoren). Dit bracht het nodige geschuif met zich mee voor de Geels coach: Vanderheiden mocht een plaats in het centrum van de verdediging opeisen en Nuyts schoof door naar de rechterflank. In het doel stond aanwinst Bertrams (ex-Jong PSV, Lommel en Cambuur) waardoor Dautzenberg uit de kern verdween. In het middenveld maakte Kasmi (ex-Lierse, Standard en Beerschot Wilrijk) zijn opwachting.

Het Leunenstadion was nog eens aangenaam gevuld voor dit burentreffen en de Vip Lounge had zich opgemaakt voor 200 eters, waardoor de Geelse kassier in zijn pollen mocht wrijven. Thes Sport, waar met Christiaens, Vanaken en Hulsmans 3 ex-ASV’ers in de verdediging stonden, begon het vinnigst aan de match, met heel veel druk naar voor en bewegende spelers. ASV Geel zette daar een dubbele afweergordel tegenover en liet de bezoekers de bal rondtikken. Na 10 minuten was het eerste kansje voor de Looienaars: een scherpe voorzet vanop de linkerkant bereikte Van Aerschot maar die kon de bal net niet goed beroeren. De thuisploeg was verwittigd en uit de omschakeling viel de 1-0 uit de lucht: na de verre uittrap van Bertrams won Hoebregs het kopduel van Moutawakil. Daarna volgde een snelle combinatie tussen Bernardinho, Gobitaka, Martin Suarez en Kasmi die de verdediging aan flarden speelde. Kasmi zonderde Gobitaka alleen af voor Brughmans, die kapte zich goed vrij en schoot vanuit een scherpe hoek binnen. ASV Geel op voorsprong, van een verrassing gesproken!

Thes Sport was hierdoor niet aangeslagen, in tegendeel, het schakelde nog een versnelling hoger en blauwwit moest hollen achter de bal. Dat resulteerde al snel in een vrije trap van Battista, maar met diens lage schuiver wist Bertrams wel raad. In de 15’ verstuurde Christiaens een diepe bal richting Van Aerschot. De voorzet leek onschuldig maar onderweg werd het leer nog met het hoofd beroerd door Nuyts. Daardoor miste Matarrese zijn interceptie. Bertrams was uitgekomen maar twijfelde tussen oprapen en wegtrappen. Het werd uiteindelijk geen van de twee waardoor Stefani heel simpel kon binnenleggen: 1-1 en alles kon opnieuw beginnen. Met dat opnieuw beginnen wachtte ASV Geel niet erg lang, want drie minuten later hing de bal alweer achter Brughmans tegen de touwen. Bernardinho werd op rechts foutief gestopt door Vanaken. Gobitaka dropte de bal in het gewriemel aan de zestienmeter waar Hoebregs al vallend de bal achteruit legde. “Laten we eens knallen met z’n allen”, dacht Thuys, en dat was een goed gedacht want de bal verdween netjes in de rechterhoek. 2 kansen, 2 doelpunten voor blauw-wit: 2-1, van efficiëntie gesproken!

Thes leek nu toch even van zijn melk en het tempo zakte een beetje. De Gelenaars konden zo even naar zuurstof happen en hun verdedigende stellingen verlaten. Toch sloeg de tikker van de Geelse tribune in minuut 25 even over toen Van Aerschot uit een hoekschop moederziel alleen kon inkoppen. Gelukkig stond het vizier van de aanvaller niet op scherp. En zo was ASV Geel alweer aan zet. Bernardinho kreeg de bal, op het randje maar geen buitenspel, toegespeeld van Thuys. Met een knappe lob nam hij de bezoekende goalie te grazen, maar de grensrechter had zijn vlag in de lucht gestoken. Doelpunt onterecht afgekeurd. Minuut 33 dan:  Na het zoveelste akkefietje tussen Martin Suarez en een Looise verdediger stonden maar liefst 4 Geelspelers verhaal te halen bij de arbitrage. “Even een numerieke meerderheid”, redeneerde Hulsmans en hij pompte de bal onmiddellijk naar voor, over Matarrese tot bij Van Aerschot. Gelukkig was Nuyts teruggekeerd voor een correcte tackle. Van Aerschot probeerde nog een fopduik in het strafschopgebied, maar daar trapte de scheids niet in. Op slag van rusten moest Bertrams weer plat voor een schuiver van Stefani, de uitblinker bij Thes, maar zonder verdere kleerscheuren ging de thuisploeg de rust in met een 2-1 voorsprong. Tijd voor het Happy Quarter Time !

Blauw – wit werd door coach Janssens met aangepaste tactische richtlijnen terug het veld in gestuurd. Kasmi, die in de eerste helft vaak vlak voor de verdediging te vinden was, moest veel hoger gaan spelen en er moest sneller druk gezet worden op de man in balbezit. Dat werd al snel duidelijk want het middenveld van Thes werd niet gerust gelaten. In de 47’ had het echter zo maar 2-2 kunnen staan, maar Bertrams hield met een geweldige reflex Deferm van de gelijkmaker. De afvallende bal werd door Brouwers naast getikt. Net zoals in de eerste helft nam ASV Geel deze waarschuwing voor serieus. Een slecht inspelen van Christiaens werd onderschept door Gobitaka. Via de vrijstaande Kasmi werd met een subtiel balletje Bernardinho aangespeeld. De Ghanees twijfelde geen seconde en met een gekruist schot fusilleerde hij Brughmans. 3-1 ! Deze voorsprong moesten de Zotten nog 40 minuten met hand en tand verdedigen.

ASV Geel nam een twintigtal minuten het spel resoluut in handen en nu was het Thes dat in het middenveld moest lopen. Na 65’ spel begon bij enkele Gelenaars de benzinetank echter leeg te geraken en het beeld begon opnieuw te kantelen. Een gekraakt schot van Moutawakil dat via de vingertoppen van Bertrams en de lat in hoekschop verdween, was het sein voor de bezoekers om alle registers nog eens open te gooien. Een kopbalsterke toren als Vanaken ging zich mee vooraan moeien en ASV Geel kraakte in zijn voegen. Het combinatiespel verdween en meer en meer werd het kick and rush voetbal aan Geelse kant. Na 75’ moest Bertrams alweer de Geelse meubelen redden op een schot binnen de kleine backlijn van Battista. En enkele seconden later was hij opnieuw bij de pinken om een deviatie van Deferm na scherpe voorzet van de lijn te weren. Zijn foutje van daarstraks had hij hiermee al ruimschoots goedgemaakt ! De Geelse aanhang riep hun keel schor en maande hun team naar voren aan, maar de jus was uit de spieren. De Geels coach wachtte tergend lang met de vervangingen.

Na 78’ was het prijs: na een combinatie met de vinnig ingevallen Poell ging Battista over het been van Thuys in de rechthoek en de scheidsrechter floot terecht de penalty. Met enkele manoevres probeerden enkele Geelspelers strafschopspecialist Battista uit zijn concentratie te brengen, maar met een gemeten schot in de linkerbenedenhoek zette hij Bertrams op het verkeerde been en de 3-2 op het bord. Thes drukte ASV Geel tegen de eigen zestien meter en toen het schot van Vanaken de buitenkant van de paal scheerde, waren enkelen op de tribunes het hartfalen nabij. Janssens haalde uiteindelijk Lokando van de bank voor de moegestreden Kasmi, terwijl er op het veld een robbertje werd gevochten. Hierbij had Spruyt geluk dat hij geen rood onder de neus geschoven kreeg, nadat hij Hoebregs tegen de grond had gewerkt. Ook turbo Lumanza mocht nog wat minuten volmaken voor Gobitaka, die bijna van het veld moest kruipen na talloze kilometers draafwerk. En enkele minuten voor tijd kreeg Bernardinho een applausvervanging voor zijn sterke wedstrijd. Peeters mocht zijn plaats innemen. Al deze vervangingen zorgen voor de broodnodige tijdswinst en ademruimte waardoor ASV Geel op karakter de driepunter naar zich trok.

Na afloop barstte er een Geels volksfeestje los op De Leunen, eerst op het terrein en op de tribunes, daarna in de Geelse kleedkamer en in de kantines en de Lounge. De talrijk opgekomen Thesfans, die zelfs naar De Leunen waren afgezakt met een vlammenwerper, verdwenen in de duisternis met een theelichtje.

Eindstand ASV Geel – Thes Sport: 3-2 (10’ Gobitaka 1-0, 15’ Stefani 1-1, 18’ Thuys 2-1, 49’ Bernardinho 3-1, 79’ Battista 3-2 (pen.))

ASV Geel speelde met: Bertrams – Nuyts – Matarrese – Van Geet – Vanderheiden – Hoebregs – Thuys – Kasmi (84’ Lokando) – Gobitaka (87’ Lumanza) – Bernardinho (90’ Peeters) – Martin Suarez.

Geelse gele kaarten: Bertrams en Martin Suarez.