ASV Geel is gisteren van een kale reis terug gekeerd uit Dender. Het verloor met zware 4-1 cijfers, na alweer enkele vermijdbare doelpunten uit stilstaande fases, maar vooral ook door het gebrek aan grinta. Hierdoor zakken we, mede door de driepunter van Aalst, verder weg in de rangschikking. Met enkel Heist, Luik en Knokke achter ons, moeten we opletten en volgende week weer aanknopen met een overwinning!

Coach Bart Janssens had 3 belangrijke punten op zijn tactiekbord geschreven voor de aanvang van de wedstrijd : 1) focus vanaf minuut één 2) aandacht bij stilstaande fases 3) Ignazio Cocchière. Het was immers niet de eerste keer dat ASV Geel zich in de aanvangsfase liet ringeloren, vooral op stilliggende ballen. Bovendien was er gewaarschuwd voor het Italiaanse gevaar Cocchière, die de voorbije seizoenen steeds zijn doelpuntjes wist mee te graaien tegen blauwwit. In de verdediging ontbrak captain Matarrese, die uit voorzorg aan de kant werd gelaten met een lichte blessure. Hoebregs nam de kapiteinsband van hem over.

Dender was goed op de hoogte van de zwakke plekken van ASV , zij schoten fel uit de startblokken en zetten de verdediging van de bezoekers onmiddellijk onder druk. Caubergh moest al direct de handen uit de mouwen steken op een gevaarlijk schot van Nys. Ook Buysens had er duidelijk zin in want na tien minuten vuurde hij alweer een afstandsschot af richting bezoekende kooi,  de Geelse doelman kon de vallende bal knap in hoekschop verwerken. Een stilstaande fase dus … M’Barki dropte de bal in de kleine rechthoek en daar stond Cocchière klaar om de 1-0 binnen te werken. Twee minuten later was Dender daar opnieuw en moest Caubergh gevat tussenkomen op een strak schot binnen de zestien van M’Barki. De bal verdween in hoekschop. Een goed getrapte bal van diezelfde M’Barki en een kopbal van Cocchière later stond het 2-0. Aan de zijlijn rukte Bart Janssens zich de haren uit het hoofd. Dit was een exacte kopie van de wedstrijd thuis tegen Virton vorige week, waar Geel ook een kwartier te laat aan de match begon! De thuisploeg kon nu achteruit leunen en de bal aan Geel laten om zo te anticiperen op de omschakeling. Vooral Arenate kon met zijn snelheid dreigen op de rechterflank. Op die manier geraakte Geel wel aan het voetballen en kwam het stilaan in de wedstrijd.

Na 25 minuten versierde Nakhid een vrije trap aan de cornervlag. Thuys bracht de bal strak voor aan de eerste paal, waar Lokando netjes kon binnenwerken. De scheidsrechter keurde het doelpunt echter onbegrijpelijk af wegens buitenspel terwijl er geen sprake was van buitenspel. De bezoekers bleven op hun elan doorgaan en dat loonde, want Martin Suarez mocht op wandel in de Denderse defensie en kon knap afwerken: 2-1 na 27 minuten en ASV Geel terug in het spel, zou je denken. Een kantelmoment? Integendeel, net zoals tegen Virton werd het meteen erna 3-1. Copy paste scoorde Dender weer op een hoekschop, kapitein Hias kopte binnen. Na 40 minuten werd de bleke Bernardinho naar de kant gehaald voor Thijskens.

Tijdens de rust had coach Janssens voor zijn manschappen waarschijnlijk een serieuze donderpreek in petto. De tweede helft kwam langzaam op gang en pas na 60 minuten kon ASV Geel nog eens dreigend uit de hoek komen. Verbeek zette een één-tweetje op met Lokando, de bal kwam via Martin Suarez opnieuw bij onze linksback maar zijn laag schot werd knap gered door Gies. Even later kon Thijskens van heel dichtbij de bal niet voorbij de thuis-doelman krijgen. Met Merabai voor Gobitaka en Lumanza voor Van Geet probeerde de Geelse coach de bakens nog te verzetten en Dender achteruit te drukken, maar de thuisploeg haalde slim de snelheid uit het spel door links en rechts tijd te rekken. Met nog twee minuten op de klok zette M’Barki de kers op de taart door een misverstand in de verdediging af te straffen. 4-1 en de boeken dicht.

Dender speelde op inzet, en uitgerekend tegen Geel, haar beste wedstrijd van het seizoen en klimt verder in de rangschikking naar de kop van de rechterkolom. Onze jongens moeten daarentegen de komende week echt wel voor de spiegel gaan staan en de volgende thuiswedstrijd tegen Rupel-Boom uit een ander vaatje tappen. Wederom staan er dan drie belangrijke dingen op het bord: 1) focus vanaf minuut één 2) aandacht bij stilstaande fases 3) Lucas Damblon en Yannis Augustijnen (wel gekend bij de Geelse habituees) ?

Dan moeten we er staan, allemaal samen!

Onze kern: Caubergh – Verbeek – Nuyts – Hoebregs – Van Geet  (75’ Lumanza) – Lokando – Thuys – Gobitaka (68’ Merabai) – Bernardinho (41’ Thijskens) – Nakhid – Martin Suarez

Geelse gele kaarten : geen.