ASV Geel was met ambitieuze bedoelingen naar Heist afgezakt en wilde absoluut de driepunter bij de hekkensluiter mee graaien. De thuisploeg was echter gebrand op revanche na de 5-0 nederlaag op De Leunen van de heenronde. De Zwanen hadden bovendien nog iets recht te zetten voor hun supporters nadat het vorig weekend met (overdreven) 5-1 cijfers de boot in ging tegen Dender. Op een zwaar en hobbelig veld hadden onze technische jongens het absoluut niet onder de markt. Bovendien werkte het belang van deze zespuntenmatch verlammend op hun spel, terwijl KSK Heist wel met het mes tussen de tanden speelde. Ziedaar de drie hoofdingrediënten die ervoor zorgden dat de Gelenaars met een 3-1 nederlaag terug de bus op moesten. Bart Janssens dropte Fadel Gobitaka, vorige week geschorst, weer in de basis ten koste van Panos Nakhid. Voor de rest hield hij vast aan het type-elftal dat vorige week thuis tegen Châtelet 1-1 gelijk speelde. Heist coach Keleman schoof wel met zijn pionnen na de pandoering van vorige week. Frix, Englebert en Oreye waren het kind van de rekening. Tambeur, Njengo en Benhamou kwamen in hun plaats.

De bedoelingen van KSK Heist waren van meet af aan duidelijk: met lange ballen over de rechterkant spurtbom Troonbeeckx proberen te lanceren. Dat deze nummer 11 naast zijn snelheid ook over een stevige bagage technisch vermogen beschikt, mocht Simon Van Geet onmiddellijk aan de lijve ondervinden. Na een kwartier had de rechtsbuiten van Heist al een handvol hoekschoppen en vrijetrappen afgedwongen, gelukkig zonder averij voor onze Zotten. In de 16’ miste Lorenzo Matarrese zijn controle. De bal caramboleerde tot bij Njengo wiens schot nipt naast de rechterpaal buitenging. Dit was al een eerste verwittiging voor ASV Geel. Dit Heist zou zich niet zonder boe of bah laten inpakken.

Twee minuten hanteerde de thuisploeg weer hetzelfde scenario. Een verre cross naar Troonbeeckx. Van Geet moest afhaken en vanuit een scherpe hoek loste de spits een bom waar Jesse Bertrams alle moeite van de wereld mee had. De bal ging door zijn benen maar bleef gelukkig onder het zitvlak steken. Na 25 minuten kon ASV Geel eindelijk even onder de druk onderuit komen. Een strakke hoekschop werd met het hoofd gedevieerd door Vanderheiden, de bal viel net naast de kruising maar werd nog aangeraakt door een Heistse verdediger. Bij de volgende corner knalde Nuyts de afgeweerde bal onbesuisd over.

Het middenveld van de thuisploeg was veel gretiger en dat resulteerde na 30 minuten in een kans voor Benhamou. Zijn geblokt schot vloog binnen het doelkader en Bertrams had twee tijden nodig om het leer te klemmen. Met Webers hadden De Zwanen een kopbalsterke troef in hun rangen, want bij elke vrije trap werd zijn hoofd gezocht. Jeroen Vanderheiden zorgde met zijn gestalte voor het nodige tegengewicht zodat de toren van Heist nooit gevaarlijk kon worden. De laatste 5 minuten van de eerste helft voerde ASV Geel de druk op. Van Geet zag zijn vrije trap gedragen worden door de wind. Doelman Van Aerschot had alle moeite van de wereld om de bal van onder de lat te halen. Beide ploegen gingen rusten bij een 0-0 stand. We zagen veel duels op het middenveld, een snediger Heist, en de bezoekers die het moeilijk hadden om op het zompige veld hun eigen spel te ontwikkelen.

Geen vervangingen na de koffie en het bikkelen ging onmiddellijk verder. Osah Bernardinho ging zijn gram halen bij scheidsrechter Vanboven, maar die haalde een gele kaart boven voor protest. Veel supporters hadden de kantine nog niet verlaten, toen Troonbeeckx alweer een knap schot uit zijn sloffen toverde. De bal verdween prachtig in de linkerbovenhoek. Bertrams had er het nakijken naar. 1-0 na 47’ en dat was zeker niet onverdiend te noemen. ASV Geel verloor bij deze achterstand compleet de pedalen en drie minuten later zag Bertrams een verre vrije trap van Heist tegen de paal uiteenspatten. In het geharrewar dat hierop volgde werd de bal nog op het nippertje miraculeus van de lijn gekeerd. Even later alweer noodweer voor de Geelse kooi. Webers kon zijn hoofd tegen een goed getrapte hoekschop zetten maar gelukkig zoefde de bal dit keer over. In de 56’ minuut kreeg ook Faysel Kasmi een geel karton onder de neus wegens natrappen na balverlies.

Geelcoach Janssens zag dat zijn team in de penarie zat en gooide na 58’ twee verse krachten op het veld. Gobitaka en Bernardinho mochten naar de kant en Ibrahim El Ansri en Nakhid moesten het tij proberen te keren. Beide invallers pakten direct de koe bij de horens want ASV Geel veroverde onder impuls van El Ansri het middenveld en Nakhid zorgde voor paniek in de Heistse verdediging. Na 65 minuten ging El Ansri in het strafschopgebied over het been van een Heistenaar. De scheidsrechter stond er met zijn neus op en floot een terechte strafschop. Kasmi, tot op heden niet veel in het spel betrokken, eiste de bal op en mikte met veel precisie in de rechterbenedenhoek. 1-1 en hieruit konden de blauw-witten vertrouwen putten. Ook de coach van de thuisploeg greep nu in en haalde met Oreye een stevige aanvaller van de bank voor Njengo. Dat bleek een gouden wissel te zijn.

Eerst kwam Geel nog met de schrik vrij na een misverstand tussen Bertrams en Vanderheiden. Bertrams riep, Vanderheiden liet de bal gaan, Ventose zat er echter tussen en die zag de bal wederom keihard op de staak gaan. Maar bij de volgende aanval knalde Oreye vanop grote afstand machtig mooi in de kruising. Deze 2-1 na 75’ was een fikse domper voor de bezoekers want na de gelijkmaker leek de match te kunnen kantelen. Heist greep Geel nu bij de keel en Nuyts ging de boek op nadat hij aan de noodrem ging hangen en Troonbeeckx neerhaalde vlak voor de zestien meter. Webers zette zich achter de bal en zijn gemeten vrije trap spatte in de korte hoek uiteen op de kruising. De doelpalen van Bertrams stonden inmiddels al vol blutsen en builen en het mocht een mirakel heten dat het scorebord nog maar 2-1 aanwees. Na 79’ wisselde Janssens met Baik voor Thuys een aanvaller voor een middenvelder, want hier moesten absoluut punten gehaald worden. Keleman deed een tegenzet en riep Benhamou binnen voor Vanderpoorten. ASV Geel zette all-in en ei zo na had El Ansri de 2-2 aan de voet maar ook zijn gekromd schot ging via de kruising weer het veld in.

Door de druk van Geel ontstond  er heel veel ruimte in het middenveld en dat was een kolfje naar de hand van de aalvlugge Troonbeeckx. In de 85’ zette die zijn turbo nog eens aan, stak het middenveld over en bood Oreye de 3-1 aan op een dienblaadje. Die kraakte echter zijn schot en via een Geels been ging de bal in hoekschop. Altijd opletten voor Webers dan, want die zag de bal in de kluts voor zijn voeten belanden, maar hij kegelde het leer van kortbij voorlangs. KSK Heist ging de laatste minuten tijd winnen en bij Nuyts kookte het potje over. Hij gaf een speler van Heist een duw nadat die de bal wou wegmoffelen bij een ingooi. Dat kostte hem een domme tweede gele kaart en ASV Geel kon nog enkele minuten met 10 verder. Het nekschot voor onze Zotten kwam uiteindelijk in minuut 89. In de omschakeling  werd Oreye vrij gelaten en die kon simpel zijn tweede van de avond tegen de touwen leggen. 3-1. Grote vreugde natuurlijk bij de thuisploeg die drie punten rijker zijn en hiermee haasje over doen met ASV Geel. De sportieve staff heeft deze week heel wat oplapwerk voor de boeg om de hoofden terug op te richten na deze uppercut. Want er wacht alweer een volgende belangrijke opdracht op de Leunen met RFC Luik, die dit weekend konden stunten tegen Deinze.

Opstelling ASV Geel: 32. Bertrams – 5. Van Geet – 2. Nuyts – 4. Matarrese – 17. Vanderheiden – 19. Thuys (79’ Baik) – 23. Kasmi – 16. Hoebregs – 18.  Gobitaka (58’ 6. El Ansri) – 20. Bernardinho (58’ 14. Nakhid) – 90. Martin Suarez.

Doelpunten : 47’ Troonbeeckx 1-0, 65’ Kasmi (penalty) 1-1, 75’ Oreye 2-1, 89’  Oreye 3-1.

Gele kaarten : 45’ Bernardinho, 56’ Kasmi.

Rode kaart : 87’ Nuyts (2x geel).