ASV Geel is er zaterdagavond niet in geslaagd om punten mee te graaien vanuit KMSK Deinze. Dat dit geen sinecure ging worden, was op voorhand al duidelijk. De Oostvlamingen bezetten een tweede plaats in de rangschikking en hebben ambitie om te promoveren naar de Proximus-league. Dat blauwwit een forfaitscore om de oren kreeg, was echter niet ingecalculeerd. Het kon op geen enkel moment een bedreiging vormen voor een uitgekookte thuisploeg, die niet van plan was om ook maar iets weg te geven tegen een team uit de degradatiezone.

Geelcoach Bart Janssens had vorige week heel wat mentaal oplapwerk moeten verrichten na de zwakke prestatie tegen concurrent Eendracht Aalst. Met alle mogelijke middelen had hij aan zijn manschappen proberen duidelijk te maken wat echte vechtersmentaliteit strictu sensu inhield. Dat was immers de sleutel die ontbrak om de punten thuis te houden tegen de Ajuinen. De wedstrijd in Deinze moest minstens één punt, maar eigenlijk niet minder dan 3 punten opleveren, om geen voeling te verliezen met de veilige plaatsen. In deze optiek had Janssens zijn opstelling aangepast en begon met een vijfmansachterhoede.

Simon Van Geet nam zijn plaats, na blessure, terug in op de linksback. Met Nathan Nuyts, Jeroen Vanderheiden en Lorenzo Mataresse posteerde hij maar liefst 3 manschappen centraal en Ibrahim El Ansri werd uit zijn speeltuin in het middenveld een rij achteruit getrokken naar de rechtsback. In doel verving Pieter Caubergh nog steeds de revaliderende Jesse Bertrams. Ook geen Faysel Kasmi in de kern, hij had nog te veel hinder van zijn sleutelbeenblessure  vorige week opgelopen na een ongelukkige val in de match tegen Aalst. Hierdoor kreeg Robin Peeters zijn eerste basisplaats. De Limburger was een lange periode out met een vervelend rugletsel en moest een tijd knokken voor zijn plaats in de basis. Regi Van Acker had weinig redenen om zijn elftal te wijzigen ten opzichte van vorige week, waar KMSK Deinze een knappe overwinning behaalde op het veld van RWDM, en bracht dezelfde spelers aan de aftrap.

Onder impuls van een kwikzilveren Brulmans begon de thuisploeg onmiddellijk met de sloopwerken van de Geelse muur. Blauwwit kroop achteruit in een egelstelling en liet de bal aan Deinze. Vroeg in de wedstrijd moest Pieter Caubergh al zijn kunnen tonen op een schot van Brulmans na een voorzet van Tarfi. Dat de nr. 16 van Deinze levensgevaarlijk is op vrije trappen, bewees hij met een schot tegen de kruising. De rebound werd door Boone op de Geelse goalie getrapt.

Na 26 minuten waren onze Zotten op achtervolgen aangewezen. Brulmans kreeg de bal ingespeeld aan de zestien meter. Zonder tijd te nemen om de bal te controleren, vond hij het gaatje en schoof de bal precies in de linkerbenedenhoek: 1-0 Caubergh een eerste keer geklopt. Een paar minuten voor de rust deed hij zijn staaltje nog eens over. Schils zag Brulmans moederziel alleen staan in het centrum, en het was een koud kunstje voor de kale knikker om zijn tweede van de avond voorbij Caubergh te jassen: 2-0. Bart Janssens vroeg zijn manschappen tijdens de rust om door te jagen op de man in balbezit, en via de omschakeling de aanvallers in stelling te brengen.

Op het uur was de match echter helemaal gespeeld. Tarfi haalde de achterlijn, omspeelde Nakhid en legde terug op Brulmans. Die zag op links De Smul helemaal vrij staan en het nr. 20 legde de bal overhoeks in het mandje van Caubergh: 3-0. Bij ASV Geel vreesde men terecht een nieuw Seraing – scenario, want twee minuten later mocht Tarfi oprukken op links. Zijn voorzet kwam uit bij Lallemand, die de bal in één tijd op de slof nam. Caubergh opnieuw kansloos en 4-0.

In de 68e minuut klom Boone veel hoger dan Simon Van Geet bij een hoekschop van Brulmans. Op zijn keiharde kopbal had de Geelse doelman geen verhaal. 5-0 was het keiharde verdict. De Geelse coach had intussen vruchteloos Fadel Gobitaka, Sonny Baik en Osah Bernardinho van de bank gehaald, maar zij konden de verloren positie niet meer keren. Deinze kon freewheelend naar het einde, en ASV Geel was blij dat het bij 5-0 was gebleven.

Door dit verlies blijft ASV Geel diep steken in het degradatiemoeras. Met nog vijf resterende wedstrijden op de teller, is het echt wel één voor twaalf en zal Bart Janssens volgend weekend zijn allerlaatste troefkaarten op tafel kunnen gooien in de derby thuis tegen Dessel Sport, dat ook nog steeds in zwaar weer verkeert. Het wordt met andere woorden de match van alles of niets. Bij winst komen de Zotten op twee puntjes van de buren, een gelijkspel of verlies betekent quasi zeker over en out, en kan ASV Geel zijn ticket naar tweede amateur al reserveren. Laten we geloven in scenario één … en met zijn allen achter ons ASV staan tegen Dessel komende zaterdag!

ASV Geel: Caubergh – Matarrese – Nuyts – Van Geet – Vanderheiden – El Ansri – Hoebregs – Peeters (56’ Gobitaka) – Thuys – Martin Suarez (63’ Baik)  – Nakhid (79’ Bernardinho)

Doelpunten: 26’ Brulmans 1-0, 42’ Brulmans 2-0, 58’ De Smul 3-0, 60’ Lallemand 4-0, 68’ Boone 5-0.

Geelse gele kaarten: geen.