In barre weersomstandigheden heeft ASV Geel zaterdagavond een punt uit de brand gesleept tegen Oudenaarde. De regen had de grasmat van het Burgemeester Thienpontstadion tot een zompige akker herschapen. Bovendien was die, door de temperaturen rond het vriespunt, licht bevroren wat technisch verzorgd voetbal onmogelijk maakte. Een gure noordenwind maakte het plaatje compleet. De Geelse coach had de tegenstander haarfijn geanalyseerd en stuurde zijn manschappen met een aangepast tactisch plan de wei in. Oudenaarde was immers een ploeg die de omschakeling tot in de puntjes beheerst. Een laag verdedigend blok moest de snelle Oostvlaamse spitsen tijdig opvangen, waardoor ASV met veel manschappen achteraan in een egelstelling kroop. Op die manier moest zeker de nul gehouden worden, wat mathematisch alvast één punt kon opleveren. Centrale verdediger Lorenzo Mataresse was geschorst waardoor Jeroen Vanderheiden aan de wedstrijd mocht beginnen. Voor de rest waren er aan blauwwitte kant geen verrassingen te bespeuren. Bij Oudenaarde zat De Keersmaeker op het strafbankje en kwam Deppé in de ploeg.

In de openingsfase was er wat dreiging van de thuisploeg met een lage bal van Heirwegh die naast ging. Martens mocht op een interessante plaats een vrije trap nemen. Zijn plaatsbal draaide over de Geelse muur, maar belandde in het zijnet. Onze Zotten hadden de woorden van hun coach wel goed in hun oren geknoopt want er werd compact en gedisciplineerd gevoetbald. De forse wind strooide echter regelmatig roet in het eten en speelde niet in de kaart van onze technisch vaardige spelers. Na 45’ waren beide ploegen blij dat ze warmere oorden konden opzoeken en er werd gedraaid met een brilscore.

Ook in de tweede helft bleef de amusementswaarde van de wedstrijd laag, maar zoals gezegd lag dit niet zozeer aan de spelers maar aan de randomstandigheden. Een strakke vrije trap van Deppé werd door Justin Dautzenberg weg gebokst en Verstraete bood Martens nog een mooie kans aan, maar die knalde onbesuisd over. Gaandeweg won ASV op het middenveld meer en meer de duels en drukte de tegenstrever achteruit. Het venijn zat echter in de staart van deze match want blauwwit dwong nog enkele hoekschoppen af. Jeroen Vanderheiden mistte hierbij een dot van een kans en een vrije trap van Matisse Thuys stierf op de lat. Ibrahim El Ansri incasseerde in het slot nog zijn derde gele kaart en zal geschorst zijn voor de derby tegen koploper Thes.

De match eindigde met dezelfde stand als ze begonnen was en daarmee was Geel coach Bart Janssens best tevreden. Het opzet om de kloof met Oudenaarde niet groter te laten worden, was geslaagd. Ook Stefan Leleu van Oudenaarde kon leven met het gelijke spel en was vooral opgetogen met het feit dat zijn ploeg eindelijk de nul nog eens had kunnen houden. Geel gaat de winterstop in met 11 punten en dat is ruim onvoldoende. Over geleverde spel daarentegen werden door de concurrentie al meermaals complimenten uitgedeeld en hieraan moeten club en supporters zich optrekken voor de terugronde. Bovendien zou het bestuur goed bevriend zijn met de Kerstman en kunnen er tijdens de winterstop langs die weg mogelijk nog één of meerdere appels uit de kast vallen.

Op 22 december om 14:00 speelt de A kern een oefenwedstrijd in en tegen KVK Wellen en daarna gaat de riem er af tot vlak na Nieuwjaar. Dan gaat het in rechte lijn crescendo naar 12 januari met de thuiswedstrijd tegen Thes Sport, waar het er “boenk oep” moet zijn.

ASV Geel wenst u alvast fijne feestdagen en verwachten u in groten getale voor deze derby: The only way is up!

ASV Geel speelde met: Dautzenberg – Nuyts – Van Geet – El Ansri – Verbeek – Nakhid (55’ Bernardinho) – Hoebregs – Vanderheiden – Gobitaka (83’ Lumanza) – Thuys – Martin Suarez.

Geelse gele kaarten: Nuyts en El Ansri.