Na de wedstrijden tegen Eendracht Aalst thuis en Deinze uit zag het er niet goed uit. Maar kijk,  het team hervond zijn weerbaarheid en grinta en haalde na winst tegen de buren uit Dessel een stunt van formaat uit tegen profclub Lierse KZ. Na amper 40 minuten lagen Buyens en co. al knock – out tegen het canvas nadat het van De Zotten al 3 goals rond de oren had gekregen. Verder dan een eerredder in de tweede helft kwam het niet. Geef maar toe, Bart Janssens, je hebt een konijnenpoot in je achterzak!

Onder het mom van “wie schrik heeft, krijgt slaag” trok Geelcoach Bart Janssens zijn aanvallende registers open. De Zotten wilden in het Herman Vanderpoortenstadion koste wat het kost de punten – meervoud ! – meegraaien. In doel recupereerde hij alvast Jesse Bertrams na een schouderblessure, die gisteren na een laatste test een go had gekregen van de medische staff. Ook Simon Van Geet (enkel) was fit bevonden voor een basisplaats, en zo moest Jeroen Vanderheiden zich tevreden stellen met een plaatsje op de bank. Fadel Gobitaka had in de wedstrijd tegen Dessel Sport twee keer geel gekregen, en zat een schorsingsdag uit. Ibrahim El Ansri en Faysel Kasmi moesten allerminst op scherp gezet worden voor dit burentreffen want zij hadden nog een rekening openstaan met het vroegere SK Lierse, waar zij naar hun mening veel te vroeg werden afgeschreven. Met een offensieve 4-4-2 opstelling zou ASV Geel deze harde noot proberen te kraken.

Dave De Herdt, coach van de thuisploeg, paste 3 nieuwe namen in zijn basiself, in vergelijking met vorige week. Ogunjimi incasseerde tegen Thes een dubbele gele kaart en was geschorst. Bernier nam zijn plaats vooraan in. Smolders viel uit met een enkelblessure en werd vervangen door Van der Veken. Delorge tot slot verloor zijn stek aan Sols. Met 3.500 supporters was het Lisp goed gevuld en mocht de thuisploeg de match op gang trappen.

In de eerste minuut stuurde Maus sluipschutter Vermeiren al op weg, die mocht aanleggen van de Geelse verdedigers maar zijn schot ging naast het doel van Bertrams. Eén minuut later verkeek Lorenzo Mataresse zich op de bal,  Vermeiren draaide goed weg, bediende de vrijstaande Boulaouali, maar zijn krul werd knap uit het doelvlak gehaald door Bertrams. Tweede minuut, tweede verwittiging, ASV Geel moest hier zeker bij de les blijven! En dat deed het ook! Christophe Martin Suarez liet het sfeervolle stadion na 9 minuten met verstomming stilvallen na een weergaloze combinatie van ASV Geel. De bal vertrok helemaal achteraan bij Bertrams en na een tiental balcirculaties lag de bal – zonder dat een Liersespeler hem ook maar had kunnen beroeren(!) – tegen de netten. 0-1. Dit noemen ze een aanval uit het boekje!

Het stormpje van de thuisploeg was daarmee in de kiem gesmoord en de blauwhemden namen het elan vastberaden over. Het zette de sleutelpionnen (Wils-Buyens-Vermeiren) schaakmat door hen onmiddellijk onder druk te zetten, een Lierse KZ wist van geen hout pijlen maken, met een cumul van foute passes tot gevolg. Na 19 minuten hadden de bezoekers mogelijks zelfs een penalty moeten krijgen toen Martin Suarez, na een schitterende voorzet van een kwikzilveren Faysel Kasmi, een beuk in de rug kreeg van Sols. Scheidsrechter De Prins keek het door de vingers.  Voor Boulaouali was de wedstrijd na 20 minuten al voorbij. Hij moest met een blessure naar de kant en Kuijlaars kon al snel zijn trainingspak uittrekken. 2 minuten later wreef de Brigata Trenta spionkop van Lierse zich de ogen uit na een messiaans nummertje van het duo El Ansri en Panos Nakhid. Een handvol geelzwarte verdedigers stonden erbij en keken ernaar. Matisse Thuys moest er zijn dikke teen maar tegen zetten en Rausin was voor de tweede maal geklopt. 0-2 en het bezoekersvak vierde al een feestje! De thuisploeg daarentegen kreeg een striemend fluitconcert getrakteerd.

Na 28 minuten kopte Wils een dramatische bal in de voeten van Kasmi. Sols stond te slapen en Faysel mocht moederziel alleen afdrukken. De bal scheerde de paal. Dit was alweer een mooi staaltje van de hopeloosheid waarmee de thuisploeg stond te voetballen. Op het halfuur liet Kuijlaars met het betere zoolwerk zien dat hij ooit nog in de zaal gevoetbald had: voorbij Simon Van Geet, voorbij Nakhid, voorbij Jeanke Hoebregs. Heel Lier had het anders gehoopt maar zijn schot strandde in het zijnet. Even nam de thuisploeg het commando over. Een mooie steel en dito cross van Kuijlaars naar Bernier. Die troefde in een zeldzaam moment Nathan Nuyts af en zette Marko Vardic in de wind. Zijn overhoeks schot ging gelukkig net naast, tot opluchting van Geeldoelman Bertrams. In de 37ste minuut boorde Nakhid het laatste sprankeltje hoop door de neus van alle verbouwereerde Lierenaars. De geelzwarte verdediging kreeg de bal achteraan niet weggewerkt. Via Thuys – wat een wedstrijd speelde die zeg ? – en een excellent hakje van Kasmi stond Panos plotseling oog in oog met Rausin. De nr. 14 liet de Liersegoalie geen schijn van kans. 0-3 en de Geelse thuisblijvers dachten onterecht aan een vroege 1 aprilgrap. El Ansri pakte in de 42e minuut een domme gele kaart wegens spelbederf. Zijn teller staat hiermee op vijf. Oppassen dus voor een schorsing;

Ei zo na werd het nog 0-4 voor de rust na een mooie vrije trap van Kasmi. De bal krulde over de muur naar de korte hoek, maar Rausin was paraat om het leer in hoekschop te boksen. En het Lierse schip? Dat zwalpte, liep vol met water, maakte slagzij en dreef bij de rust met heel wat averij de haven binnen. De jongens van Bart Janssens hadden heel wat minder reden tot klagen. De niet zo flatterende tussenstand noopte Liersecoach De Herdt tot een tactische wissel voor de tweede helft: Verdediger Van der Veken mocht binnen blijven en aanvallende middenvelder Molenberghs moest voor meer controle centraal zorgen. Het was voor de bezoekers uitkijken voor een vroege tegentreffer waardoor de vlam in de pan kon slaan en Lierse KZ opnieuw in de match kon komen.

Een eerste waarschuwing kwam er vanop hoekschop met een kopbal van Buyens voorlangs. Bij de tweede verwittiging was het raak. Van Geet maakte een overtreding op Kuijlaars op het middenveld. De zwieper van Maus werd gemist door Bernier, maar wie anders dan killer Vermeiren zette er zijn hoofd tegen en de bal verdween achter de rug van Bertrams tegen de touwen: 1-3 … moest ASV Geel nog bibberen? Na 50 minuten beging Buyens een smerige overtreding op El Ansri. Hij ging door met de voet vooruit en moest hiervoor altijd een kaart krijgen. De scheidsrechter liet onbegrijpelijk doorspelen. Lierse SK ging enthousiast op zoek naar een volgende treffer, en even was het alle hens aan dek bij de Geelse achterhoede.

Bij een uitbraak in de 56e minuut liep geel-zwart echter bijna op een dodelijke counter. Maus speelde foutief in, Nakhid zat er met zijn snelle benen tussen en speelde op het juiste moment in op El Ansri. Die probeerde vanuit een scherpe hoek zelf te scoren, de bal zwiepte voorlangs, maar Martin-Suarez kon er nog bijna met een lang been een doelpunt uit puren. In de tegenaanval ging Bernier, na een duw in de rug door Nuyts, tegen de vlakte in het strafschopgebied, maar ook hier liet de arbitrage doorspelen. Even daarna probeerde Kuijlaars vruchteloos Bertrams overhoeks te verschalken nadat hij eerst Mataresse had gedribbeld. ASV Geel liet in deze fase zien dat het, wanneer nodig, het ritme uit het spel van de tegenstrever kon halen, tot grote frustratie van de Lierse achterban die de kleine irritante foutjes maar matig kon bekoren.

Na 71 minuten kwamen de bezoekers weer eens dreigend uit de hoek. Een vrije trap, buitenkantje links, van Kasmi en El Ansri zette de sprint in. Wils deed de deur te laat dicht want het schot van de Brik was al vertrokken. Rausin zag de knal tegen de paal uiteen spatten. Twee minuten later liep de wekker dan weer af voor de kooi van Bertrams: Molenberghs legde de bal in de zestien meter, Vardic schatte verkeerd in en gleed weg, Vermeiren probeerde een moeilijke lob over Bertrams en Kuijlaars dacht een penalty te krijgen voor een duikeling over de rug van Van Geet. Verkeerd gedacht, want ook dit keer floot de referee niet. De verwijten rolden intussen van de tribunes af, want de man in het oranje was de gebeten hond voor de thuisaanhang.

Liersecoach De Herdt wierp met Maes na 78 minuten een frisse kracht in het veld voor de rood aangelopen Bernier. Het was echter al lang duidelijk dat het vandaag niet ging lukken bij geel-zwart, want het foute – passen – festival ging onverdroten voort en verder en dan wat slordig getrapte hoekschoppen kwam het niet. Na 80 minuten moest Jeanke Hoebregs een steek oprapen die Nuyts had laten vallen. Hij deed Kuijlaars in het gras bijten en ging de bon op bij de scheids. Helaas had hij even van tevoren ook al geel gehad en de Geelse captain mocht inrukken. De geweldige vrije trap van Kuijlaars richting kruising werd spectaculair door Bertrams uit het doelvlak gezweefd.

De tijd tikte genadeloos weg voor Lierse KZ en Bart Janssens haalde met de jarige Robin Peeters, Jeroen Vanderheiden en Osah Bernardinho nog een paar uit de kluiten gewassen patsers van de bank. Die laatste noopte Rausin in blessuretijd nog tot een ultieme parade met een krachtig schot. Bij het eindsignaal ontplofte er een oerkreet vanuit de Geelse dugout. De Zotten gingen met de onverwachte drie punten aan de haal na een heel volwassen wedstrijd en zadelde Lierse KZ met een fikse kater op. Spijtig dat het ritje met de partybus slechts een stukje E313 lang was. De spaghetti de dag nadien bij Supportersclub Drijzillen, moet ongetwijfeld gesmaakt hebben na deze knappe prestatie.

ASV Geel heeft hiermee net op tijd de goede flow te pakken, maar aangezien ook de andere degradatieconcurrenten punten pakten, blijft het een ongemeen spannende race. Nog drie wedstrijden, nog negen punten … onze jongens zullen tot de laatste snik aan de bak moeten. Maar met deze fighting spirit is blauwwit tot heel veel in staat!

De onverzettelijken van ASV Geel: Bertrams – Matarrese – Van Geet – Nuyts – Vardic – El Ansri – Hoebregs – Kasmi (86’ Peeters) – Thuys – Martin Suarez (90’ Bernardinho) – Nakhid (89’ Vanderheiden).

Doelpunten: 9’ Martin-Suarez 0-1, 22’ Thuys 0-2, 37’ Nakhid 0-3, 48’ Vermeiren 1-3.

Geelse gele kaarten: 42’ El Ansri, 68’ Hoebregs.

Geelse rode kaart: 80’ Hoebregs (2x geel).