ASV Geel deed dit weekend een slechte zaak in het klassement na een overdreven 3-0 nederlaag in en tegen RFC Luik. Voetballend zag het er zeker niet slecht uit, maar een gebrek aan efficiëntie deed ze uiteindelijk de das om, met een penaltymisser als exponent.

De Geelse coach had zijn team met een afgelijnd plan het veld opgestuurd. Dit had enkele verrassingen in de basisopstelling tot gevolg: Jens Verbeek schoof een rij vooruit, waardoor Nathan Nuyts achteraan op de rechterflank bleef staan, en Jeroen Vanderheiden centraal. Ibrahim El Ansri startte onmiddellijk in de basis, Matisse Thuys en Bernardinho Osah Tetteh namen plaats op de bank. De omstandigheden om te voetballen waren verre van ideaal. Het kunstgrasveld lag er op z’n zachtst gezegd ‘niet zo best’ bij, en een sappig regenbuitje af en toe en een strakke wind maakte voetballen heel moeilijk. De thuisploeg haalde bovendien voordeel uit de 2.000 thuissupporters die er een heksenketel van maakten.

De wedstrijd dan: Na 14 minuten werd de snelle Bangoura diep gestuurd. Vanderheiden moest achtervolgen en deed Bangoura na een licht contact neergaan in het stafschopgebied. De scheidsrechter was onverbiddelijk en wees naar de stip. Sergio Teruel, de stafschopspecialist van RFC Luik, kweet zich zonder fout van zijn taak: 1-0 en ASV Geel redelijk vroeg op achterstand. Blauw-wit was niet aangeslagen en onder impuls van El Ansri en Hoebregs werden er bij wijlen mooie combinaties op de mat gelegd. De thuisploeg probeerde diezelfde El Ansri met alle mogelijke middelen onschadelijk te maken. Regelmatig mocht onze metronoom kennis maken met het drassige vasttapijt van Rocourt. Op het half uur moest Dautzenberg de meubelen redden en Geel behoeden voor een dubbele achterstand toen hij oog in oog kwam met Senakuku. Gelukkig was de Geelse goalie bij de pinken en kon hij het gevaar afweren. Via Gobitaka kregen de bezoekers nog een mooie gelegenheid om voor de rust gelijk te stellen, maar de ex-Standardbelofte werd in de grote rechthoek gehinderd door een verdediger en zijn schot kwam er niet uit. Had hij dit slimmer uitgespeeld, dan had er een strafschop ingezeten.

Bart Janssens voerde tijdens de koffie een tactische wissel uit. Vanderheiden mocht in de kleedkamer blijven en met Bernardinho probeerde hij meer creativiteit in het aanvallende compartiment te steken. Hierdoor schoof Verbeek terug een rij achteruit. In de 51e minuut leek er gerechtigheid te komen toen ook aan De Zotten een terechte penalty werd toegekend, na een fout op El Ansri. Met Martin-Suarez hadden wij ook een vaste strafschopnemer in huis, maar helaas werd de plaatsbal van Christophe door de Luikse doelman uit de benedenhoek gehaald.

Geel bleef gaan voor de gelijkmaker maar kreeg tien minuten later het spreekwoordelijke deksel op de neus toen Bernardinho op het middenveld tegen de grond werd gewerkt. Iedereen dacht aan een overtreding maar scheidsrechter Boeur liet verder spelen. De bal werd door Teruel over de verdediging gedropt waar Vandebon al dan niet vanuit buitenspelpositie de bal kon aannemen en deze achter Dautzenberg kon leggen. 2-0 en onze jongens voor een schier onmogelijke opdracht. 3 minuten later moest de kelk zelfs helemaal leeg: Bangoura pegelde op doel en de bal week af op Nuyts. Het leer stierf achter de verbouwereerde Dautzenberg in het net. De heel zware 3-0 stond op het scorebord.

De Geelse coach moest poker spelen en een kwartier voor tijd mochten Lumanza en Thuys de bakens proberen te verzetten voor respectievelijk Nakhid en El Ansri, die allebei leeg gespeeld waren. De twee invallers werkten hard en probeerden het tij te keren maar veel vruchten wierpen hun inspanningen echter niet meer af want de eindcijfers stonden toen al op het bord. Na affluiten erkende de Luikse thuisaanhang dat ze tot op heden met ASV Geel het beste combinerende elftal uit de reeks hadden gezien, maar toch blijft blauw – wit zonder punten achter. Voorlopig zakt Geel door deze nederlaag naar een gedeelde laatste plaats.

Volgende week wacht er alweer een lastige klant met een ploeg uit de top 4 van het klassement. Aan de technische staff de moeilijke denkoefening hoe ASV Geel uit deze penibele situatie kan weggeraken!

ASV Geel speelde met: Dautzenberg – Van Geet – Vanderheiden (45’ Bernardinho) – Matarrese – Nuyts – El Ansri (77’ Thuys) – Hoebregs – Gobitaka – Verbeek – Nakhid (75’ Lumanza) – Martin Suarez.

Doelpunten : 14’ Teruel 1-0 (strafschop), 61’ Vandebon 2-0, 64’ Nuyts (own) 3-0.

Geelse gele kaarten : Matarrese en Hoebregs.