“Sint-Job-In-‘t-Goor”: daar, in de bossen van de Antwerpse Voorkempen, is het bekeravontuur van ASV Geel zondagnamiddag abrupt en onverwacht geëindigd. Een klein veld, kunstgras, maar vooral een thuisploeg die compact en met veel lef speelde, elke millimeter ruimte dichtmetselde, en zijn momenten wist uit te kiezen. Weinigen die hier a piece of cake verwachtten, maar wie had met een eventuele bekeruitschakeling rekening gehouden? Het relaas van een namiddagje op bezoek bij een tweede provincialer..

Zoals verwacht kon Bart Janssens niet rekenen op Oussa Belkouch, Ato Morgan en Kennedy Nwanganga wegens nog altijd niet speelgerechtigd.
De Geelcoach beloonde de positieve inzet van Sonny Baik met een basisplaats, waardoor Simon Van Geet op de bank belandde. Voor de rest zagen we dezelfde elf op het veld verschijnen, die vorige week R. Leopold F.C. uit de Croky Cup knikkerden.

De debatten werden geopend door de bezoekers: Johan Ella Ella werd in de 2e minuut op rechts afgezonderd door Dries Hulsmans. Onze nummer 15 probeerde vruchteloos vanuit een scherpe hoek de Antwerpse doelman te verschalken. Sonny Baik en Erivelton Paulo Da Silva lagen mee op de loer. In diezelfde minuut lag de bal echter aan de overkant al in de netten. Jens Verbeek moest een vrijeschop toestaan aan de grote rechthoek. De scherpe bal van Eysackers werd door de volledig vrijstaande Janssens binnengekopt. ASV Geel ijskoud gepakt en 1-0.

Onze Zotten hadden het in de beginfase knap lastig met de thuisploeg die constant in hun nek zaten te hijgen en geen tijd gaven om de bal te controleren. Het duurde bijna een kwartier vooraleer er weer een kans werd bijeen gevoetbald. Na balverlies bij rood-wit wist Paulo Da Silva Nicolas Robin weg te sturen. Nicolas had ruimschoots de kans om af te drukken, maar hij was te weinig egoïstisch en gaf de bal nog door aan Baik die afgedekt stond. Na 18 minuten moest Zinho Chergui vlak voor de lijn de meubelen redden na een mooie volley van Vanbosch. Jef Snyders was geklopt. Drie minuten later luidde een afstandsschot van Baik, waar doelman Smits alle moeite mee had, een betere periode in voor ASV Geel.

Niet toevallig was dat ook het moment dat Verbeek zich meer met de zaken ging bemoeien door regelmatig langs de lijn op te rukken. Na 26 minuten stuurde Verbeek een gemeten bal richting Ella Ella. Die nam zijn opponent in snelheid, de keeper van de thuisploeg trapte (uitzonderlijk) een kilo rubberkorrels omhoog, maar de plaatsbal van Johan had niet genoeg kracht en werd door Gommers weggewerkt. Op het half uur haalde Jens vanop 20 meter zijn sloophamer boven en knalde snoeihard in de winkelhaak. 1-1 na voorwaar een weergaloos schot!

Veel viel er voor de rest in die eerste helft niet meer te beleven, op een scherpe voorzet van Verbeek en een matige vrije trap van Yannick Vandersmissen na. ASV Geel mocht gaan rusten met een 1-1 tussenstand na een enorm frustrerende eerste helft tegen een stugge tegenstander, die het voordeel van het vast tapijt perfect wist uit te buiten. Bart Janssens stuurde diezelfde elf opnieuw de wei in, met de opdracht om het veld – voor zover dat kon – goed breed te houden en de flanken optimaal te benutten.

Zijn manschappen hadden dit goed in hun oren geknoopt en één minuut na rust probeerde Baik al de voorzet van Verbeek met een omhaal te benutten. De bal ging echter ruim naast. Ook Vandersmissen probeerde het in de aanvangsfase met een botsend schot, de doelman had het leer niet klemvast, maar er was niemand gevolgd om de geboden opportuniteit te benutten. Alle gevaar vertrok vanop de rechterkant van de bezoekers via de snelle Verbeek en Ella Ella. In de 51’ kreeg Baik de bal plots toegespeeld na een foute terugspeelbal van Nuyts. De Zuid-Koreaan schrok van de plotse gelegenheid en moest te ver uitwijken, kreeg er toch nog een voorzet uit die door Paulo da Silva voorlangs werd gekopt. K.F.C. Sint-Job moest zich nu bezondigen aan kleine, irritante foutjes en toen Robin na een zoveelste tik verhaal ging halen, kreeg hij van de scheidsrechter een gele kaart.

Na een lang uitgesponnen aanval viseerde Hulsmans de verste hoek, de keeper van de thuisploeg dook het schot alweer knap weg. Luttele tellen later een gekruist schot van Baik: nipt voorlangs. Blauw-wit werd gevaarlijker en de kansen stapelden zich op. In de 70ste minuut opnieuw Baik met een snelle uitbraak en een poging in de korte hoek. Doelman Smits lag in de weg, stilaan tot frustratie van onze nr. 14. 2 minuten later een snelle uitbraak van Verbeek. Vandersmissen met een geplaatst schot … opnieuw zat de goalie van de thuisploeg er goed bij.

In de 73ste minuut gaat de aalvlugge Ella Ella de lijn af op rechts. De voorzet komt bij Baik maar alweer duikelde de doelman het leer uit de voeten van Sonny. Kort daarna opnieuw Ella Ella met een gemeten voorzet op het hoofd van Hulsmans. Die had maar binnen te knikken, maar zijn kopbal stierf tegen de paal in plaats van tegen de netten. En dan eindelijk, in de 76e minuut na een mooie combinatie via Hulsmans, Paulo Da Silva en Baik schakelde die laatste knap zijn man uit en fusilleerde de doelman: 2-1 … een luide zucht van opluchting was te horen vanop de Geelse bank.

Exact 5 minuten kon ASV Geel profiteren van de voorsprong. Een indraaiende voorzet van Vermeiren werd magistraal met een bicycle-kick in één tijd op de slof genomen door Bonsu. Iedereen stond erbij en keek ernaar en de bal verdween perfect in de rechterbenedenhoek, buiten het bereik van doelman Snyders. 2-2! Uit een halve kans puurde de thuisploeg in de tweede helft een doelpunt, terwijl ASV Geel hiervoor een karrevracht nodig had.

Met nog ongeveer 10 minuten voor de boeg kon K.F.C. St. Job de strafschoppen (en een eventuele bekerstunt) al ruiken. Toch kwam het in de slotfase nog goed weg toen een goed gekadreerd schot van Vandersmissen uit het doelvlak werd geranseld door Smits. Op de daaropvolgende hoekschop tipte hij de kopbal van Simon Van Geet vanonder de lat. En nog seconden later stortte hij zich op de kopbal van Paulo Da Silva. ASV Geel wist hoe laat het was en moest zijn tenen uitkuisen om de thuisdoelman, die veel vertrouwen getankt had tijdens de wedstrijd, te verschalken tijdens de strafschoppen.

In die penalty-reeks, sowieso altijd een loterij, begon K.F.C. Sint-Job het beste. Het kwam 2-0 voor waardoor De Zotten al op de rand van de uitschakeling balanceerden. De supporters van Sint Job ontkurkten, net iets te vroeg, de champagne want blauwwit kwam nog terug tot 4-3.
De beslissende strafschop werd, tot tweemaal toe – na herneming-, gemist door Baik.

ASV Geel morste met de kansen en kreeg het deksel op de neus. In plaats van een interessante affiche thuis tegen Rupel Boom, moet Bart Janssens nu halsoverkop een oefenmatch  inlassen tegen Houtvenne (za. 17/08 om 18:00).

Geel en kunstgras, het zal nooit een geslaagd huwelijk worden.

K.F.C. St. Job – ASV Geel 2-2 (pen. 4-3) : 3’ Janssens 1-0, 31’ Verbeek 1-1, 76’ Baik 1-2, 81’ Bonsu 2-2

ASV Geel: Snyders – Chergui – Wanya – Verbeek – Hulsmans (Van der Auwera) – Baik – Ella Ella – Hoebregs – Paulo Da Silva – Robin (Van Geet) – Vandersmissen.

Gele kaart : 57’ Robin.