Je moet het toch maar doen: een bus – of autorit van 240 km naar het diepste zuiden van ons Belgenlandje, om op een koude, kletsnatte zaterdagavond in weer en wind de voetbalclub van je hart te gaan aanmoedigen. Toch waren er heel wat moedige Zotten tot in de Gaume afgezakt met de gewettigde hoop om punten mee te graaien bij de nr. 3 in het klassement. Zij verdienden zonder twijfel de medaille van moed en zelfopoffering!

Bart Janssens dropte Ibrahim El Ansri terug in de basiself, ten koste van Osah Bernardinho, die zich tevreden moest stellen met een plaatsje op de bank. Ook onder het fleecedeken: Marko Vardic, nieuwkomer in het Geelse huishouden, en speelgerechtigd. Voor de rest de vertrouwde gezichten van de laatste weken op het veld. Jesse Bertams in doel dus, en Faysel Kasmi hoog in steun van diepe spits Christophe Martin Suarez. Bij de thuisploeg stonden met Straetman en Napoleone 2 winteraankopen in de basis.

Het veld in Virton lag er als een drassige akker bij, waardoor de bal, zeker aan de ene lange zijde van het terrein, regelmatig bleef steken in de waterplassen. Nuyts in de eerste, en Van Geet in de tweede helft vochten daar meermaals een robbertje moddercatch uit met hun rechtstreekse opponenten. Na 7 minuten viel er langs de zijde van Virton al een slachtoffer te melden. In een luchtduel met Martin Suarez zeeg M’Bow ter aarde neer en moest enkele minuten verzorgd worden. Enkele minuten later een eerste heet standje voor de kooi van Bertrams. François schakelde op rechts Simon Van Geet uit en zijn scherpe voorzet kwam net niet aan de voeten van Napoleone. De bal zoefde voorlangs.

ASV Geel kreeg het al even heel moeilijk want luttele tellen later was Virton daar alweer.  Een mooie cross van François naar Loriente, die een één-tweetje opzette met Prudhomme. Alweer een scherpe voorzet en een deviatie van Straetman, maar met een geweldige reflex kon Bertrams de bal uit de doelmond ranselen. De Geelse goalie was even later wel geklopt nadat hij in een luchtduel met Koré de bal wegbokste in de voeten van Napoleone, maar diens schuiver ging voorlangs. In de 20’ een snelle combinatie tussen Prudhomme en Koré. Die laatste probeerde het van op afstand maar zijn schot was niet krachtig genoeg en Bertrams pakte klemvast.

Intussen hadden de weergoden de waterkraan weer opengedraaid en dat bluste het Virtonese vuur.  ASV Geel kwam zelf aan combineren toe en sloot de poort aan de rechterkant waardoor François niet meer kon oprukken. Op het halfuur ging Fadel Gobitaka stevig in duel met Angiulli en zijn naam kwam in het boekje van scheidsrechter Denil. Vijf minuten voor de rust kreeg ook Matisse Thuys geel onder de neus geschoven voor een tackle op diezelfde Angiulli. Direct daarna was de scheidsrechter niet consequent toen Angiulli zich revancheerde en Kasmi ondersteboven werd gelopen. ASV Geel, dat thuisdoelman Moris tot nog toe niet had kunnen bedreigen, stak vlak voor de rust toch de neus eens aan het venster. Gobitaka legde knap terug tot bij El Ansri, maar die schoof bij het afdrukken wat weg, waardoor het schot er onvoldoende uitkwam. Onze blauwwitten gingen ietwat gevleid met 0-0 de rust in. Het viel duidelijk op dat ASV Geel nu over twee schakelpunten beschikt in het team. Voor de winterstop was het enkel El Ansri die het ritme bepaalde en verdeelde, nu zagen we ook met een zeer beweeglijke Kasmi een extra troef die de bal overal kwam vragen en het spel verlegde. Bart Janssens had ongetwijfeld veel te vertellen tijdens de rust, want in de eerste 45 minuten had hij al meermaals voorbeelden uit zijn cursus ‘dynamisch coachen’ laten zien.

Bij aanvang van de tweede helft één vervanging bij RE Virton. M’Bow, die vroeg in de wedstrijd al eens verzorgd was geweest, was blijkbaar naar het hospitaal afgevoerd en werd vervangen door Devresse. Het tempo lag bij de thuisploeg nu een stuk lager dan in het begin van de match, en dat was vooral te wijten aan het feit dat de gevaarlijke rechterflank van Virton nu op de slechte strook mocht gaan ploeteren. Na 55’ noteerden we het eerste kansje van de tweede helft en dat was voor ASV Geel.  Een vrije schop van Van Geet werd niet goed weggewerkt door de verdediging van Virton, El Ansri kon de bal bemachtigen en van kortbij afdrukken maar Moris lette goed op en kon het gevaar keren.

In de 61’ lag de bal plots op de stip voor de thuisploeg. Koré kon op rechts de bal bemachtigen en terugleggen op Lecomte. Deze werd door Van Geet van de bal gezet maar via Prudhomme en Straetman werd Loriente op wandel gestuurd. Gobitaka kwam te driest in met zijn tackle en de scheidsrechter was onverbiddelijk. Gobitaka had hierbij nog geluk dat hij geen tweede gele kaart kreeg voor deze actie. Prudhomme zette zich achter de bal, Bertrams koos de juiste hoek maar kon het leer niet meer keren. 1-0 en ASV Geel voor een aartsmoeilijke opdracht. De Geelse coach moest nu zijn troefkaarten op de bank gaan uitspelen en met een frisse Panos Nakhid voor Thuys gaf hij zijn team meer aanvallende impulsen. Ook Bernardinho mocht van de bank voor Van Geet, maar het was voor de magische voeten van de Ghanees geen cadeau om op deze ondergrond te voetballen.

Na 70’ was er even paniek bij de Geel aanhang toen El Ansri met zijn voet in het slijk bleef steken en kermend op de grond ging. Gelukkig kon hij, na de behandeling van de wonderspons zonder schade verder spelen. In een geanimeerde slotfase, waar tot twee maal toe een handsbal niet werd bestraft en Gobitaka toch met een lichte tweede gele kaart naar de kleedkamers werd gestuurd, had ASV Geel zomaar een punt mee naar huis kunnen nemen. De spelleiding gaf echter geen krimp. Ook Sonny Baik, onze Zuid-koreaan met de imposante quadriceps, mocht zijn eerste speelminuten volmaken in het blauwwitte shirt, maar uiteindelijk bleef ASV met lege handen achter.

Op de persconferentie achteraf, gaf Virton coach Geeraert grif toe dat zijn team met vuur had gespeeld. Wie in de eerste 25 minuten de kansen niet afmaakt, en in de tweede helft de voet van het gaspedaal haalt, komt vroeg of laat in de problemen. Dat bleek in het slot van de wedstrijd toen ASV Geel de thuisploeg in de eigen zestien drukte, en het geluk aan zijn zijde had dat er geen strafschop werd gefloten voor een handsbal. Geeraert hekelde de efficiëntie van zijn team, wat vooral in de statistieken tot uiting komt. Zijn beste schutter heeft immers tot op heden slechts 4 keer de weg naar de netten gevonden. Geelcoach Bart Janssens was lovend over de inzet van zijn spelers, met uitzondering van de eerste periode, waar hij op voorhand voor had gewaarschuwd. De grinta om duels te winnen ontbrak de eerste twintig minuten waardoor Virton enkele puntgave kansen had kunnen bijeen spelen.

Al bij al mag deze nederlaag niet te lang blijven hangen in de hoofden van de spelers, aangezien zij, zeker in de tweede helft voet op gelijke hoogte hebben kunnen zetten met deze profploeg. Volgende week zaterdag speelt ASV Geel thuis tegen Chatelet, een moeilijk te bespelen tegenstander, waartegen we zeker terug willen aanknopen met een overwinning. Fortius, citius, altius (sterker, sneller, hoger) laat dat voor ons Allemaal Samen de leuze zijn!

ASV Geel speelde met: 32. Bertrams – 2. Nuyts – 4. Matarrese – 5. Van Geet (80’ 20. Bernardinho) – 6. El Ansri  (89’ 10. Baik) – 16. Hoebregs – 17. Vanderheiden – 18. Gobitaka – 19. Thuys (69’ 14. Nakhid) – 23. Kasmi – 90. Martin Suarez.

Geelse gele kaarten: 40’ Thuys.

Geelse rode kaart: 83’ Gobitaka (2x geel).

Doelpunten: 63’1-0 Prudhomme (pen.)